Udland

Sverige havde en statsminister i syv og en halv time - hvad sker der nu?

Magdalena Andersson var statsminister i Sverige fra klokken 10.02 til klokken 17.32. Nu går hun formentlig efter at blive sin egen efterfølger.

Valget af en ny svensk statsminister er på forsiden af verdens nyhedsmedier torsdag.

Ikke på grund af det historiske i, at Magdalena Andersson blev Sveriges første kvindelige statsminister.

Men fordi hun kun var statsminister i ganske få timer, før hun trådte tilbage igen.

"Går af som statsminister i Sverige – Det virker vældigt rodet", skriver Verdens Gang i nabolandet Norge, mens BBC’s overskrift "Sveriges første kvindelige statsminister trækker sig den første dag" går igen i forskellige variationer på flere kontinenter.

Klokken 10.02 onsdag bragede begejstrede klapsalver løs i Riksdagen i Stockholm, da Magdalena Andersson blev valgt.

Men sent på eftermiddagen, klokken 17.32, kunne de forsamlede journalister ikke lade være med at grine, da Magdalena Andersson efter en kaotisk dag i Riksdagen på et pressemøde forklarede, at hun nu havde trukket sig igen.

Da en overrasket journalist stillede det indlysende spørgsmål ”Hvad gør du nu?”, kunne Magdalena Andersson selv heller ikke lade være med at trække på smilebåndet.

Ny regering på vej

Men svaret er ganske enkelt, fortæller TV 2s korrespondent i Sverige, Jesper Zølck.

Hun vil blive valgt som statsminister igen.

- Det bliver velsagtens en gang i næste uge, at hun kan præsentere regeringen Magdalena Andersson 2.0. Det bliver så en ren socialdemokratisk regering, efter at Miljøpartiet onsdag valgte at forlade regeringen. Et flertal bestående af Miljøpartiet, Centerpartiet og Venstrepartiet har allerede meldt ud, at de vil støtte en socialdemokratisk etpartiregering, forklarer Jesper Zølck.

Det bliver velsagtens en gang i næste uge, at hun kan præsentere regeringen Magdalena Andersson 2.0, forklarer Jesper Zølck

Situationen opstod, fordi det liberale parti Centerpartiet først valgte at stemme for den nye socialdemokratisk ledede regering for derefter at stemme imod regeringens finanslovsforslag.

I stedet blev der – med Centerpartiets stemmer – flertal for et borgerligt finanslovsforslag.

- Det borgerlige finanslovsforslag er bygget på regeringens forslag, men har omfordelt omkring 20 milliarder kroner. Magdalena Andersson har sagt, at det kan hun godt leve med – mens det altså var så tilstrækkeligt til, at Miljøpartiet valgte at trække sig fra regeringen, siger Jesper Zølck.

Men den nye socialdemokratiske statsminister kommer i den specielle situation, at den skal regere på en borgerlig finanslov, der blev vedtaget onsdag.

Det var, fordi at Miljøpartiet trak sig fra regeringen, at Magdalena Andersson gik af.

Champagnepropper hos Sverigedemokraterne

De borgerlige ændringer betyder, at regeringens reform med en "forældreuge" – betalte fridage for forældre til at være sammen med deres børn – bliver opgivet.

Pengene går i stedet til borgerlige mærkesager som lavere benzinskat, øget fradrag for beskæftigede og flere penge til politiet.

Det mest opsigtsvækkende ved det vedtagne finanslovsforslag er imidlertid det historiske i, at det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne for første gang har været med til at skrive en finanslov, der er blevet vedtaget.

- Champagnepropperne sprang hos Sverigedemokraterne i går. Nu er de blevet en accepteret del af Riksdagen, siger Jesper Zølck.