Udland

Hun blev verdensberømt som 12-årig - nu er hun flygtet fra Taliban

Pigen med de smaragdgrønne øjne blev et symbol på det afghanske folks lidelser. Nu er hun evakueret til Italien.

’The Afghan Girl’ blev verdensberømt i 1985, da hendes gennemborende, smaragdgrønne øjne prydede forsiden af National Geographic.

Det ikoniske foto, der er taget af fotografen Steve McCurry, er af flere eksperter kaldt verdens mest berømte fotografi.

37 år er gået siden den dengang 12-årige Sharbat Gula i 1984 blev fotograferet i en flygtningelejr på grænsen mellem Afghanistan og Pakistan.

Evakueret fra Afghanistan

Torsdag oplyser den italienske premierminister Mario Draghi, at Sharbat Gula er blevet evakueret fra Afghanistan til Italien, hvor hun har fået opholdstilladelse.

Ifølge en meddelelse fra Draghis kontor er Sharbat Gula kommet til Italien som en del af Vestens omfattende evakueringsindsats, efter Taliban i august overtog magten i Afghanistan.

- Premierministeren har selv taget ansvar for at organisere hendes evakuering til Italien. I 1985 blev Sharbat Gula, takket være Steve McCurrys billede, verdensberømt - et symbol på konflikten i Afghanistan, hedder det i meddelelsen fra Mario Draghis kontor.

Efter det berømte forsidefoto i 1985 forsvandt Sharbat Gula i årevis, indtil fotografen Steve McCurry fandt hende igen i 2002.

Anholdt i Pakistan

I 2014 dukkede hun op i Pakistan, da hun blev anholdt og anklaget for at forsøge at købe falske identitetspapirer.

De pakistanske myndigheder beordrede Sharbat Gula deporteret, og hun blev fløjet til Afghanistans hovedstad Kabul.

Her har hun levet lige siden, men da Taliban i sommer genvandt magten, gav Sharbat Gula via frivillige organisationer udtryk for, at hun ønskede at forlade sit hjemland.

Nu lover de italienske myndigheder, at de vil gøre alt i deres magt for at Sherbat Gula bliver integreret og får et godt liv i Italien.

Det er uvist, om Sherbat Gulas familie også har fået opholdstilladelse i Italien.