Udland

Briterne kæmper for at finde nedstyrtet F 35-fly - frygter russerne finder det først

Britisk hangarskib mistede avanceret F 35-fly ved et banalt uheld. Nu vil de finde flyet for at beskyttet de militære hemmeligheder ombord.

Det er nu en uge siden, et af Storbritanniens mest avancerede F 35-fly styrtede ned i Middelhavet.

Lige siden har den britiske flåde – med hjælp fra NATO-allierede – ledt ihærdigt efter flyvraget, der nu ligger et sted på havbunden på mere end to kilometers dybde.

Briterne og de allieredes store frygt er, at andre skal finde det topmoderne fly først, så de kan få indblik i de utallige militære hemmeligheder, som flyet indeholder.

- Rusland har den militære kapacitet til at eftersøge, lokalisere og bjærge F 35-flyet, muligvis i bidder, hvor de fjerner i hemmelige dele af flyet, siger Tobias Ellwood, der er formand for Forsvarskomiteen i det britiske Underhus, til avisen The Telegraph.

Han er ikke imponeret over, at den britiske flåde nu har ledt efter flyet i en uge – uden held.

- Vores rivaler følger med og har forstået, hvor sårbare vi er, når vi giver dem sådan en mulighed – en hel uge - til at finde og fjerne sådan en værdifuld genstand, siger Tobias Ellwood.

Regndækken af plastik

Uheldet skete onsdag 17. november i internationale farvand i det østlige Middelhav ud for Ægypten. Det involverede to af det britiske militærs absolutte stoltheder, hangarskibet HMS Queen Elisabeth og de otte avancerede F 35-fly ombord – fly, der koster næsten 900 millioner kroner stykket.

Alligevel var årsagen til ulykken ganske banal.

Man havde glemt at tage et regndækken af plastik af flyet, før det lettede fra hangarskibet. Kort efter flyet var lettet, blev det store plastikstykke suget ind i en flymotor, og flyet styrtede ned, skriver The Telegraph.

Piloten reddede livet ved at skyde sig ud i katapultsæde, mens flyet ramte vandet og forsvandt.

"Flyver under vandet"

Teorien er, at når det stadig ikke er lykkedes at finde flyet, skyldes det, at flyet er ”fortsat med at flyve” under vandet, og derfor kan være endt på havbunden langt væk fra det sted, hvor det ramte vandet.

Den britiske flåde og allierede hjælpere leder derfor i et område med en diameter på seks kilometer, skriver The Telegraph.

Og selv om det ikke er lykkedes endnu, så forventer man stadig at det bliver briterne og deres Nato-partnere, der finder vraget først.

Ingen af de russiske ubåde, der potentielt kunne lede efter vraget, er nemlig i det østlige Middelhavet – og ingen af dem vil være i stand til at bjærge noget fra mere end to kilometers dybde.

- Vi finder det først. Det lover jeg, siger brigadegeneral Simon Doran fra det amerikanske marineinfanteri til The Telegraph.