Udland

Afrikanske pirater varetægtsfængslet i 13 dage - skød mod danske soldater

Der udspillede sig i retten nogle uenigheder om, hvorvidt piraterne overhovedet kunne varetægtsfængsles i Danmark.

Fire formodede pirater blev torsdag fremstillet i grundlovsforhør in absentia - altså uden at være fysisk til stede - i Københavns Byret.

Her var de sigtet for drabsforsøg, efter at de skød mod danske soldater fra fregatten Esbern Snare, der er på mission i Guineabugten ved det sydlige Afrikas vestkyst.

Her blev de varetægtsfængslet i 13 dage.

Der er nedlagt navneforbud i sagen, men tre af de fire anholdte, som nu sidder fængslet ombord på Esbern Snare, er registreret som værende henholdsvis fisker, murer og sømand.

Den sidste foreligger der ikke beskæftigelsesinformation på.

Skød mod helikopter og båd

I retten redegjorde specialanklager ved Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) Karen Moestrup Jensen for sagens forløb.

Efter Esbern Snare modtog efterretninger om formodet pirateri i området, blev skibets helikopter sendt i luften. Og i løbet af onsdag eftermiddag kunne den melde tilbage, at den havde fundet de formodede pirater.

Båden havde tilsyneladende kurs mod et handelsskib, der sejlede under hollandsk flag. Derfor blev Frømandskorpsets hurtiggående båd sat i vandet for at stoppe piratbåden.

Under grundlovsforhøret blev en vidneforklaring fra en person, der deltog i aktionen, læst op.

Ifølge vidnet skød piraterne både efter helikopteren og efter frømandskorpsets båd. Frømandskorpset afgav varselsskud, men det var uden effekt. I stedet for at standse begyndte piraterne at smide ting overbord.

Derfor forsøgte frømandskorpsets soldater at komme på skudhold af piratbåden for at ramme motoren, forklarer specialanklageren.

Men da frømandskorpset kom tæt på, begyndte bådens besætning dog at skyde mod dem, og derfor besvarede frømændene ilden.

Ingen danske soldater kom til skade under operationen, men fem pirater blev ramt. Fire af piraterne afgik ved døden. En blev såret.

Efter ildkampen sank piratskibet, og de fire overlevende og fire døde pirater blevet taget ombord på fregatten Esbern Snare, hvor den ene sårede blev opereret for sine skader.

Fængslet ombord på fregatten

Anklageren kunne under grundlovsforhøret ligeledes fremlægge en såkaldt kosterrapport, som er en liste over genstande, der blev beslaglagt, før piratbåden sank.

Det drejede sig blandt andet om tre AK-47-rifler, magasiner til disse, en boltsaks, en mukkert, samt nogle strips.

Det blev dokumenteret, at skydevåbnene blev brugt til at afgive skud på kort afstand mod de danske soldater, og derfor mener anklageren, at piraterne har haft til formål at dræbe de danske soldater.

Derudover mente anklageren, at der var en flugtrisiko, hvorfor piraterne burde varetægtsfængsles - og det blev de altså i 13 dage, slog dommeren fast i sin kendelse.

De fire pirater skal foreløbigt sidde fængslet ombord på Esbern Snare, der ifølge anklageren har fem celler beregnet til formålet. Dette bekræftes overfor TV 2 af folk med kendskab til skibet.

Er piraterne i Danmark?

I retten udspandt der sig nogle uenigheder mellem anklager og forsvarer om, hvorvidt de fire formodede pirater overhovedet kunne varetægtsfængsles efter dansk lov.

Hændelsen fandt som bekendt sted i internationalt farvand i Guineabugten ud for det sydlige Afrikas vestkyst. Derfor mente forsvareren, at de fire ikke kan retsforfølges efter dansk lov, idet de ikke var ombord på et dansk skib, da hændelsen fandt sted.

Derudover mente forsvareren ikke, at sagen endnu var særligt godt belyst, hvorfor hun argumenterede for, at skulle retten finde frem til en varetægtsfængsling, burde det være med kortere frist.

Omvendt mente anklageren, at et dansk skib er underlagt dansk strafmyndighed, og at piraterne derfor godt kunne straffes efter dansk lov.

Retten lagde til grund for sin kendelse, at piraterne kan varetægtsfængsles i det danske retssystem, fordi de har skudt mod danske statsborgere, og at piraterne nu juridisk befinder sig i Danmark, fordi de befinder sig på et dansk skib.

Det er første gang nogensinde, at man har gjort sådan noget i Danmark.