Udland

Svensk statsminister går af efter få timer på posten

Miljøpartiet er trådt ud af regeringen i protest mod, at den borgerlige opposition har fået flertal for deres egen finanslov.

Den nyvalgte statsminister Magdalena Andersson går af efter få timer på posten. Det sker, efter Miljøpartiet har trukket sig fra regeringen.

Sveriges første kvindelige statsminister nåede kun at sidde på magten i et par timer, før problemerne begyndte at melde sig.

Socialdemokraten Magdalena Andersson blev onsdag landets leder, efter en afstemning i Riksdagen afgjorde, at der ikke var et flertal imod hende.

Men efterfølgende stemte Riksdagen imod Anderssons finanslov, og så meldte Miljøpartiet sig ud af regeringen.

- Det har været den mærkeligste dag nogensinde i svensk politik. Det har været dramatisk, og det har været en rutsjebanetur, fortæller TV 2's korrespondent i Norden, Jesper Zølck.

Måske en verdensrekord

Nu har Magdalena Andersson så indgivet sin afskedsbegæring med den begrundelse, at det er det mest ordentlige at gøre i den nuværende situation, når det ene støtteparti trækker sig.

- Hun har måske verdensrekord i at være statsminister i kortest tid - noget sted i verden, går jeg ud fra, siger Jesper Zølck.

Nu skal der en ny afstemning til i Riksdagen, men indtil videre er Magdalena Andersson altså gået af.

Magdalena Andersson 2.0

Selvom dramaet i Sverige er stort, handler det ikke så meget om, hvem der fremover skal være statsminister, siger Jesper Zølck.

- Det bliver en Magdalena Andersson 2.0-regering, der kommer ind - bare udelukkende med socialdemokrater. Miljøpartiet har meddelt, at man ikke vil være en del af regeringen med de nuværende forudsætninger, men de vil stadig støtte Andersson som statsminister.

Sverige har haft en tumultarisk politisk sommer, der kulminerede med at tidligere statsminister Stefan Löfven i august meddelte, at han ville træde tilbage.

I starten af november indgav han endeligt sin afskedsbegæring.