Udland

Rumfartøj på vej mod sammenstød med asteroide

Onsdag har NASA sendt et rumfartøj afsted i et stort eksperiment, der skal gøre Jorden en smule mere sikker.

Med en opsendelse onsdag har den amerikanske rumfartsorganisation, NASA, indledt et eksperiment, der er som taget ud af manuskriptet fra en Hollywood-film.

Rumfartøjet DART skal sendes 11 millioner kilometer ud i rummet, hvor det skal brage ind i en asteroide med 24.000 kilometer i timen og – hvis alt går efter planen – slå asteroiden lidt ud af kurs.

Sammenstødet er et eksperiment, der skal gøre NASA klogere på, om teknikken kan bruges, hvis en asteroide en dag er på vej mod at kollidere med jordkloden.

Asteroiden Dimorphos er 160 meter i diameter, og sammenstødet med raketten vil kun ændre dens kurs en lillebitte smule.

- Men det kan være nok, siger professor i rumfartsteknologi John Leif Jørgensen fra DTU Space til TV 2.

- Det er et kæmpeeksperiment. Vi skal se, om vi kan rykke den så meget ud af kurs, at den rammer forbi jorden. Der skal kun en lille kursændring til, hvis man gør det i god tid, siger han.

Ingen trussel

Sammenstødet med asteroiden Dimorphos er kun et eksperiment.

Hverken Dimorphos eller nogen anden kendt asteroide har i øjeblikket kurs mod jorden, men rumfartsmyndighederne har besluttet, at det er værd at have afprøvet teknikken, før det måske en dag bliver alvor.

DART-rumfartøjet blev opsendt fra Californien omkring klokken 7:25 onsdag morgen på ryggen af en SpaceX-raket fra mangemilliardæren Elon Musks rumfartsselskab, der skal fragte rumfartøjet det første stykke ud af jordens atmosfære.

- Det er en rigtig solid arbejdshest, kommenterer professor John Leif Jørgensen med tilfredshed, mens han følger opsendelsen.

Rumfartøj nummer to

Det store eksperiment i rummet er et samarbejde mellem NASA og Det Europæiske Rumfartsagentur.

Med på rejsen er en satellit fra Det Europæiske Rumfartsagentur, der kobles af NASA-rumfartøjet kort før kollisionen, så den kan filme sammenstødet og registrere, om det faktisk vil betyde, at asteroiden ændrer sin kurs.

Sammenstødet mellem asteroiden og NASA-rumfartøjet er planlagt til at finde sted næste efterår på et tidspunkt mellem 25. september og 1. oktober 2022.