Udland

Nu har Sverige fået sin første kvindelige statsminister

Støttepartierne accepterer, at Magdalena Andersson bliver ny statsminister, men hun står over for svære forhandlinger.

Sverige har fået sin første kvindelige statsminister, idet Riksdagen onsdag har godkendt den socialdemokratiske leder Magdalena Andersson som ny statsminister.

Allerede tirsdag aften stod det klart, at regeringens to støttepartier, Venstrepartiet og Centerpartiet, ikke ville stemme imod hendes kandidatur.

- Det har været et langvarigt og også kaotisk forløb. Men nu har begge støttepartier sagt, at de ikke vil modsætte sig hendes kandidatur, fortæller TV 2s korrespondent i Sverige, Jesper Zølck.

Venstrepartiet har ifølge Jesper Zølck taget sig "rigtigt godt betalt" for at støtte den nye socialdemokratiske statsminister.

Blandt andet med en aftale om, at landets fattigste pensionister skal have 1000 kroner mere om måneden.

- Dertil kommer, at man har underskrevet et aftalepapir om, at ved fremtidige forhandlinger, hvor Venstrepartiets mandater skal i spil, skal de også sidde med ved forhandlingsbordet, og deres politik inkorporeres, fortæller Jesper Zølck.

Centerpartiet er vrede

Den aftale har til gengæld skabt vrede hos regeringens andet støtteparti, Centerpartiet.

Centerpartiet har hele tiden krævet, at når det gælder vedtagelsen af det svenske statsbudget, må Venstrepartiet ikke få indflydelse, fordi de er for radikale.

Centerpartiet mener, at det netop er, hvad Venstrepartiet har fået med aftalen om flere penge til de fattige pensionister.

- Det får selvfølgelig konsekvenser, siger Centerpartiets leder, Annie Lööf.

Problemer forude

Jesper Zølcks vurdering er, at det er lykkedes Magdalena Andersson at få løst problemerne på den korte bane, så hun kan blive valgt som statsminister. Men at hun til gengæld kan stå med store problemer på den lange bane, fordi regeringens to støttepartier overhovedet ikke kan samarbejde.

- De problemer viser sig formentlig allerede senere i dag, når Riksdagen skal stemme om statsbudgettet, siger han.

Her har Centerpartiet meddelt, at man vil undlade at stemme for budgettet – netop fordi Venstrepartiet har fået indflydelse på dele af forslaget.

- Det tyder på, at det parlamentariske grundlag kommer til at volde Magdalena Andersson endnu større problemer, end det voldte hendes forgænger Stefan Löfven. Og han havde sit at kæmpe med, siger Jesper Zølck.

Allerede næste efterår er der valg til den svenske riksdag.