Udland

Uroen ulmer i Boris Johnsons parti efter "bizar" Gurli Gris-tale

Konservative partifæller retter hård kritik mod den i forvejen pressede Boris Johnson efter opsigtsvækkende optræden.

Premierminister Boris Johnson indtager tirsdag forsiden på mange af de britiske aviser, efter han mandag holdt en vigtig tale foran en samling af erhvervsledere i det nordlige England.

En tale, som siden er blevet kaldt både "bizar", "vrøvlende", "pinlig" og "kaotisk", og som har ført til ny debat om hans evner som britisk leder.

Gurli Gris-land var lige et sted for mig

Boris Johnson, britisk premierminister

Ifølge avisen The Guardian har talen vakt forbløffelse hos både Johnsons partifæller, politiske modstandere og de deltagende erhvervsfolk.

- Man sætter spørgsmålstegn ved, om det er en premierminister, der et eller andet sted er ved at miste grebet, fortæller TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede.

Undervejs i talen rodede Boris Johnson rundt i sine noter og talte usammenhængende. På et tidspunkt tabte han tråden i 21 sekunder, mens han febrilsk forsøgte at finde hoved og hale i sine noter, hvorefter han brugte lang tid på at tale begejstret om et besøg i Gurli Gris-land.

- Jeg var vild med det. Gurli Gris-land var lige et sted for mig. Det har meget sikre gader, disciplin i skolerne, også selvom de er lidt stereotype i forhold til Far Gris, sagde premierministeren.

Inden da nåede Johnson også at sammenligne sig selv med Moses, at citere den tidligere sovjetiske leder Lenin, og da han talte om grøn omstilling, imiterede han en benzinmotor med det, der af Daily Mail er blevet beskrevet som "en serie af strubelyde".

- Helt ærligt, er alt okay? spurgte en journalist fra tv-stationen ITV i et efterfølgende interview.

Hvortil Boris Johnson svarede:

- Jeg tror, at folk fangede størstedelen af de pointer, jeg prøvede at komme med, og jeg synes, det gik godt.

Gurli Gris-forvirring

Men over for The Guardian udtrykker flere af de deltagende erhvervsfolk skuffelse over den 25 minuter lange tale og kritiserer Boris Johnson for ikke at udvise seriøsitet og professionalisme.

Særligt Boris Johnsons store fokus på børnetegnefilmsfiguren Gurli Gris og den deraf inspirerede forlystelsespark synes at forvirre flere af deltagerne.

Der kom da også kun få hænder i vejret, da Johnson bad forsamlingen markere, hvem der ud over ham selv havde besøgt parken, der ligger små 500 kilometer væk.

- Det var interessant, at han spurgte en gruppe erhvervsledere i den nordøstlige del af landet, om de havde brugt seks timer på at rejse ned og besøge Gurli Gris-land, for så at tale om virksomhedsfremme. Jeg synes, det viser lidt manglende forståelse, siger Michael Stirrup, direktør i Waterstons.

Meningen fra Boris Johnsons side var at bruge den populære Gurli Gris som eksemplet på britisk eksport og succes, når det er bedst. Det lykkedes bare slet ikke.

- Skal han bruge sådan et billede, skal det være sjovt, og han skal forstå at bruge symbolikken. Men det hele faldt til jorden, fordi han ikke kunne finde ud af at turnere det, og det er derfor, de britiske medier i dag er fyldt med spørgsmålet ”Hvad gik galt? Hvad tænker han på?”, siger Lotte Mejlhede.

Uroen ulmer

I tirsdagens udgave af avisen The Guardian udtaler en række anonyme partifæller fra Boris Johnsons parti sig meget kritisk om premierministerens præstation.

Både i forhold til mandagens optræden og i forhold til den generelle ledelse og den politik, der bliver ført og ikke ført.

Samme toner lyder fra anonyme kilder i partiet over for The Independent, The Times og Financial Times, mens en anonym regeringskilde over for BBC taler om en generel bekymring for Boris Johnson i Downing Street.

Nogle af mediernes kilder spekulerer ligefrem i, om der kan blive behov for at stille et mistillidsvotum.

Det hele bliver ikke bedre af, at Boris Johnson i forvejen er presset af en række problemsager i partiet, faldende meningsmålinger og den fortsatte uro efter Brexit.

- Så han har brug for at levere, når han skal, og det kunne han ikke i går (mandag, red.). Det er derfor, at dommen over ham er så hård. Det handler ikke kun om, at han ikke kunne finde ud af at turnere Gurli Gris. Nu handler det om, hvorvidt han kan finde ud af at turnere det at være premierminister, siger Lotte Mejlhede.