Udland

Teenager havde klart budskab i første interview efter frifindelse

Kyle Rittenhouse føler, at der er blevet tegnet et forkert billede af hans person, og at han er blevet udnyttet af både højre- og venstrefløjen.

For første gang siden han blev frifundet for at have skuddræbt to personer og såret en anden under sidste års raceuroligheder i byen Kenosha, Wisconsin, har 18-årige Kyle Rittenhouse udtalt sig i et interview.

Det skete mandag aften på Fox News, hvor Rittenhouse blandt andet fortalte, at han ikke er racist, og at han støtter Black Lives Matter-bevægelsen.

- Den her sag handlede ikke om race. Det handlede aldrig om race. Det handlede om retten til selvforsvar, fortalte han til Fox News-værten Tucker Carlson.

Den dengang 17-årige Kyle Rittenhouse har tidligere forklaret, at han i august sidste år mødte bevæbnet op ved urolighederne i Kenosha for at "beskytte sit lokalsamfund mod demonstranterne". Da han blev overfaldet og følte sig truet, skød og dræbte han to mænd, mens en tredje blev såret.

Efter en retssag med stor mediebevågenhed blev han i sidste uge frikendt af en jury.

- Hvis jeg var blevet dømt, ville ingen nogensinde have ret til at forsvare sig mod overfaldsmænd, sagde Rittenhouse i Fox News-interviewet.

Hård kritik af Biden

Den unge amerikaner havde også et budskab med til USA's præsident, Joe Biden.

Biden reagerede fredag på frifindelsen af Kyle Rittenhouse ved at sige, at "retssystemet virker", og at man må acceptere rettens dom.

Men i en efterfølgende skriftlig udtalelse tilføjede præsidenten, at afgørelsen fra Kenosha "vil efterlade mange amerikanere med vrede og bekymring", herunder ham selv.

- Hr. præsident, hvis jeg kunne sige én ting til dig, ville jeg opfordre dig til at gå tilbage og se retssagen og forstå fakta, før du udtaler dig, sagde Kyle Rittenhouse.

Han rettede også en kritik mod, at Biden under sin valgkamp sidste år omtalte Rittenhouse som en white supremacist (en, der tror på den hvide races overlegenhed, red.).

- Det er faktisk ondsindet, og det er ærekrænkende for min karakter, når han siger sådan noget, sagde Kyle Rittenhouse.

Føler sig udnyttet

Under interviewet på Fox News gennemgik den nu frikendte 18-årige sin erindring om de dramatiske timer i Kenosha, hvor gaderne stod i brand, og hvorfor han endte med at skyde tre personer.

Både de to dræbte og den sårede var hvide mænd.

Drabene satte ny ild i racedebatten, og ifølge Rittenhouse har han som person følt sig udnyttet af "opportunister".

- Jeg ville ønske, at det aldrig var sket. Men det gjorde det, og det kan vi ikke ændre på. Men måden, hvor det hele blev så polariseret, har været frastødende. Både højre- og venstrefløjen udnyttede mig til at fremme deres sag.

Selv betragter Kyle Rittenhouse sig ikke som politisk.

- Jeg er enig med Black Lives Matter-bevægelsen. Jeg er enig i, at alle har ret til at samle sig og protestere. Men jeg er ikke enig i, at folk har retten til at brænde amerikanske byer ned for at få deres budskab ud. Jeg synes, at der er andre måder at gøre det på.

Vil i gang med at studere

Kyle Rittenhouse rettede i interviewet også en kritik mod sit oprindelige hold af forsvarsadvokater, som han beskylder for at være inkompetente og for at have udnyttet hans sag til egen vinding.

Blandt andet mener Rittenhouse, at advokaterne efter drabene fik ham til at stille op til interviews, han ikke skulle have lavet, og at de lod ham forblive fængslet unødvendigt længe.

Med sidste uges frifindelse kigger 18-årige Kyle Rittenhouse nu fremad, og til Fox News fortalte han, at hans planer nu er at begynde på universitetet. Han vil gerne være sygeplejerske, men overvejer også at læse jura.