Udland

NASA opruster sit "planetforsvar" – vil slå asteroide ud af kurs

Hvis alt går efter planen, vil et rumfartøj, der bliver sendt afsted onsdag, ramme asteroiden mellem 25. september og 1. oktober næste år.

Onsdag vil den amerikanske rumfartsadministration NASA afprøve en helt ny teknologi, der i fremtiden skal beskytte Jorden mod asteroider.

Klokken 01.21 lokal tid affyrer NASA et rumfartøj fra Vandenberg-rumbasen i Californien.

Planen er dernæst, at rumfartøjet skal ramme en asteroide med 24.000 kilometer i timen for at teste, om det kan slå asteroiden ud af kurs.

Forsøget er på engelsk døbt Double Asteroid Redirection Test (DART) og bliver kaldt for "den første test af planetforsvaret".

- DART vil kun ændre perioden for asteroidens kredsløb en lille smule. Og det er i virkeligheden alt, hvad der er nødvendigt, i tilfælde af at en asteroide bliver opdaget i god tid, har Kelly Fast fra NASA's forsvarskoordination sagt ifølge BBC.

En 'Armageddon'-lignende mission

Missionen bringer for mange nok associationer til den populære Hollywood-film 'Armageddon' fra 1998. Her skulle Bruce Willis' og Ben Afflecks karakterer redde Jorden fra at blive ramt af en asteroide.

Vores planet står dog ikke over for en lignende trussel, forsikrer NASA.

- Selvom vi ikke aktuelt har kendskab til en asteroide, som er på kollisionskurs med Jorden, ved vi, at der findes mange asteroider derude, som er i nærheden af jordkloden, udtaler Lindley Johnson, leder af NASA's afdeling for planetforsvar, ifølge AFP.

Men hvis Jorden ikke umiddelbart er i fare, hvorfor så bruge cirka to milliarder kroner, som missionen har kostet?

Ifølge den danske rumfartsekspert Steen Eiler Jørgensen er det et spørgsmål om tid, før en asteroide vil have kurs mod Jorden. Hvor lang tid præcis er ikke til at sige, fortæller han.

- Det er gået op for os, at der er ting, som rammer Jorden. Det sker med jævne mellemrum. Jeg synes, det er positivt, at vi begynder at tage skæbnen i vores egne hænder, siger Steen Eiler Jørgensen til TV 2.

Hvor stor skade kan en asteroide forvolde?

Asteroiden, som rumfartøjet skal ramme, bliver kaldt for Dimorphos.

Det skal nok kunne lade sig gøre. Vi kommer under alle omstændigheder til at lære en masse af det

Steen Eiler Jørgensen, rumfartsekspert

Ifølge NASA består den af to såkaldte primærasteroider, hvor den største asteroide måler cirka 780 meter i diameter, mens den mindste måler 160 meter.

Og det er den mindste, der er målet.

Det skyldes, at der generelt er flere små asteroider end store, siger Tom Stattler, en af forskerne bag forsøget, ifølge BBC. Der er derfor større sandsynlighed for, at NASA i fremtiden skal ændre kollisionskursen på en 160 meter stor asteroide.

Til sammenligning havde den asteroide, der i sin tid udryddede dinosaurerne, en diameter på 20 kilometer, fortæller rumfartsekspert Steen Eiler Jørgensen.

Skulle det ske, at en asteroide på størrelse med Dimorphos slår ned på Jorden, er det ikke til at sige, hvor stor en skade den vil forvolde. Det afhænger af mange forskellige ting, siger Steen Eiler Jørgensen.

- 70 procent af Jordens overflade er dækket af hav, så der er 70 procents sandsynlighed for, at den rammer ned i havet. I det tilfælde vil der højst sandsynligt ikke ske noget, fortæller den danske rumfartsekspert.

Hvis asteroiden i stedet slår ned, hvor der bor mennesker, vil skadernes omfang komme an på, hvilken retning den kommer fra, hvor høj en hastighed den kommer med, og hvad den er lavet af, forklarer Steen Eiler Jørgensen.

denne hjemmeside er det muligt selv at se, hvor store nedslagsområder forskellige asteroider har.

Sammenstød til næste år

Det er en Falcon 9-raket fra mangemilliardæren Elon Musks rumfartsselskab, SpaceX, som skal fragte NASA's eget rumfartøj ud i atmosfæren.

Først når asteroiden er mindre end 11 millioner kilometer væk fra Jorden – det vil sige tæt nok på, til at et teleskop vil have mulighed for at observere, hvad der sker – vil rumfartøjet brage ind i den.

Hvis alt går efter planen, bliver det et tidspunkt mellem 25. september og 1. oktober næste år.

Og ifølge Steen Eiler Jørgensen er der stor sandsynlighed for, at missionen lykkes.

- Det skal nok kunne lade sig gøre. Vi kommer under alle omstændigheder til at lære en masse af det, siger han.