Coronavirus

Tyske læger advarer om krigslignende tilstande på hospitaler

Smitteudviklingen i Sachsen kan føre til, at læger må inddele patienter efter, hvem der har bedst chance for at overleve.

I den tyske delstat Sachsen er hospitalerne presset af coronasmitten. Så presset, at formanden for delstatens lægekammer, Erik Bodendieck, taler om at indføre krigslignende tilstande på hospitalerne.

- Så må vi foretage triage. Det vil jeg tale om med mine kolleger på sygehusene i indeværende uge, siger han til NDR Info ifølge Flensborg Avis.

Triage er et begreb, der primært er brugt i krigstid. Det betyder, at man inddeler patienterne i grupper efter graden af alvor i deres sundhedsmæssige tilstand.

Der er ifølge avisen tale om tre grupper – en gruppe, der kan overleve uden behandling, en gruppe, der kan reddes med behandling, og de personer hvis tilstand er håbløs.

Og det er de sidste – de håbløse – der ikke kommer til at få behandling, hvis Erik Bodendiecks dystre advarsel bliver til virkelighed.

Han peger på, at det kan være personer, der ikke har fået en coronavaccine, der hører til den gruppe, skriver mediet MDR.

Analytiker: Landet halter bag efter

Sachsen er den delstat, hvor tilslutningen til vaccinerne er lavest, fortæller TV 2's Tysklands-analytiker Mirco Reimer-Elster. Og generelt er tilslutningen til vaccinerne i Tyskland ikke ret stor.

- Tyskland halter meget langt efter for eksempel Danmark i forhold til at få befolkningen vaccineret. Og samtidig er landet i en situation, hvor man politisk meget længe ikke har blandet sig i vaccinetilslutningen, siger han.

Piben har fået en anden lyd på det seneste i Europas mest folkerige nation og største økonomi.

Blandt andet har den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, på et pressemøde mandag sagt, at enhver, der har chancen for at beskytte sig selv med en af ​​vaccinerne, bør gøre det.

Ellers vil det få alvorlige konsekvenser.

- Sandsynligvis vil alle i Tyskland – sagt noget kynisk – enten være vaccineret, raskmeldt eller døde ved udgangen af ​​denne vinter, sagde Jens Spahn ifølge Der Spiegel.

Et skræmmeeksempel

Der er stadig ledige senge i Sachsen, men med den forventede udvikling, fortsætter det ikke sådan, skriver Sächsische.de.

Det er ikke kun antallet af coronapatienter, der skaber en pukkel, men også at flere ansatte ikke kan komme på arbejde. Det kan eksempelvis skyldes, at de har børn i karantæne.

Og myndighederne i Tyskland håber ifølge Mirco Reimer-Elster på én ting. Og der er ikke mange, der er villige til at sige det højt.

- Men nu siger jeg det: Jeg tror, at en del håber, at Sachsen bliver skræmmeeksemplet. At de kan stå i en situation, der er så presset, at nogen må lade livet grundet ressourcemangel og overbelastning, siger han.

Han tilføjer, at dem, der håber på det udfald, også håber, at det vil få vaccinetilslutningen til at stige. Omkring 70 procent af den tyske befolkning er vaccineret.

Dele af det offentlige liv i delstaten er lukket ned, og samtidig er 10 procent af skolerne i Sachsen lukkede på grund af smitteudbrud.

Og patienterne kan ikke bare flyttes til de andre delstater.

- Der er man også ved at have brugt pladsen. Så i Sachsen kan man snart ende i noget coronaagtigt Hunger Games (en bog- og filmserie om overlevelse i en brutal og dystopisk fremtid, red.), hvor man skal beslutte, hvem der har bedst udsigter til behandling, siger Mirco Reimer-Elster.