Udland

Hvis vi går for langt, er krig uundgåeligt, siger Lukasjenko

Hvideruslands præsident, Lukasjenko, kræver, at Tyskland tager imod strandede migranter. Men understreger, at han ikke ønsker en konfrontation.

Den aktuelle migrantkrise på grænsen mellem Hviderusland og Polen kan være "optakten til noget meget værre".

Sådan lød advarslen søndag fra den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Her beskyldte han samtidig Hviderusland for at bruge migranterne ved grænsen som led i en ny form for "hybridkrig" mod EU.

Men Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, understreger mandag i et interview med det nationale nyhedsbureau Belta, at han ikke ønsker, at tingene skal eskalere.

- Vi ønsker ikke en konfrontation. For vi ved, at hvis vi går for langt, er krig uundgåeligt. Og det vil være en katastrofe. Det er vi udmærket klar over. Så vi ønsker ikke nogen form for opblussen, siger Lukasjenko.

Kræver, at Tyskland tager migranter

Flere tusinde migranter har i flere uger været strandet i lejre ved den hviderussiske grænse mod Polen og Litauen. De to lande har reageret ved at sende titusinder af soldater til grænsen for at afvise de mange migranter.

EU beskylder Hviderusland for bevidst at flyve migranter ind fra Mellemøsten og presse dem mod grænsen som en modreaktion på EU's sanktioner mod Hviderusland. Men Lukasjenkos regering afviser at have ansporet krisen.

I mandagens interview siger den hviderussiske præsident, at han venter på svar fra EU i forhold til de cirka 2000 migranter ved grænsen mod Polen.

Han kræver, at Tyskland tager imod migranterne, men siger, at EU ikke har reageret på hans henvendelse.

- Det samme gør sig gældende for deres kontaktpersoner, som slet ikke vender tilbage. Vores udenrigsminister ringer og inviterer dem til at få styr på problemet. Men de svarer ting, som at de er på forretningsrejse et andet sted, siger Lukasjenko til Belta.

Samtidig advarer han Polen om, at landet bør overveje konsekvenserne, hvis det lukker en jernbaneforbindelse mellem de to lande. Det vil blot betyde, at togtrafikken vil blive omdirigeret, så den løber gennem en konfliktzone i det østlige Ukraine.

- Hvis de synes, at det er en bedre løsning, så lad dem gøre det. (...) De er nogle hårde fyre derovre, siger Lukasjenko.

"Værste forsøg i 30 år"

Så sent som i weekenden rapporterede de polske grænsemyndigheder, at hviderussisk militær fortsat kører nye migranter til grænsen.

- Ved Polens østlige grænse er vi oppe imod en ny type krig, hvor migranter bliver brugt som våben, og hvor misinformation er våben. En hybridkrig, sagde Mateusz Morawiecki søndag.

Hybrid krigsførelse

Begrebet er ikke entydigt defineret, men  kan overordnet siges at dække over en strategi, hvor man blander forskellige magtmidler. Det kan for eksempel være konventionel militærindsats, informationskrig og cyberkriminalitet.

Den polske premierminister advarer om, at situationen i Afghanistan efter Talebans overtagelse potentielt kan blive brugt som næste skridt i migrantkrisen.

I et opslag på Twitter kalder han de hviderussiske handlinger for "det værste forsøg på at destabilisere Europa i 30 år".