Udland

Etiopiens premierminister drager til fronten for at lede hæren

Abiy Ahmed opfordrer etiopierne til at møde ham ved fronten, så de sammen kan forsvare landet mod oprørere.

Den etiopiske premierminister, modtager af Nobels fredspris Abiy Ahmed, vil drage til fronten, hvor han vil lede de soldater, der kæmper mod oprørere.

- Fra i morgen vil jeg være at finde ved fronten, så jeg kan lede forsvarsstyrkerne, udtaler han i en erklæring på Twitter mandag.

Udmeldingen kommer, idet den årelange konflikt rykker tættere på hovedstaden Addis Abeba.

- De, som ønsker at være blandt de af Etiopiens børn, som vil blive hyldet af historien; rejs jer for jeres land i dag. Lad os mødes ved fronten, siger Abiy Ahmed.

Han modtog i 2019 Nobels fredspris, efter at han havde forhandlet en fredsaftale på plads med nabolandet Eritrea.

TPLF nærmer sig hovedstaden

Mandagens udtalelse fra premierministeren kommer, imens oprørsgruppen Tigrayfolkets Befrielsesfront (TPLF) fortsat nærmer sig Addis Abeba. Oprørerne hævder, at de har taget kontrol over byen Shewa Robit, der ligger blot 220 kilometer nordøst for hovedstaden.

Ledende medlemmer af Abiy Ahmeds parti, Velstandspartiet, mødtes tidligere mandag for at drøfte krigen, der har trukket ud i et år.

Efter det møde fortalte forsvarsminister Abraham Belay til statslige medier, at sikkerhedsstyrkerne nu vil skifte kurs.

- Vi kan ikke fortsætte sådan her. Der må forandring til, sagde han uden at give yderligere detaljer.

- Det, der er sket og sker mod vores folk - de overgreb, de udsættes for af denne destruktive, terroristiske røvergruppe - kan ikke fortsætte.

Premierminister Abiy Ahmed sendte regeringsstyrker ind i den nordlige Tigray-region i november sidste år.

Han og mange andre ventede, at oprørerne, som angiveligt havde angrebet regeringshærens kaserner, ville blive nedkæmpet hurtigt. Men der er nu gået et år, og TPLF har sammen med allierede grupper ydet uventet stærk modstand.

Tusinder dræbt

Tusinder er blevet dræbt, og mange flere er blevet tvunget ud i desperate situationer som flygtninge i det store østafrikanske land.

Adskillige lande har opfordret deres statsborgere til at forlade Etiopien, herunder Danmark.

TPLF styrtede i 1991 det daværende marxistiske regime og styrede landet frem til 2018, da Abiy overtog magten. Spændinger tog til sidste år, da TPLF beskyldte premierministeren for at have undergravet føderale love i landet, som sikrede et udstrakt selvstyre.