Udland

Fem betjente såret efter hollandske corona-demoer

Også fredag var der demonstrationer i Holland. Her blev to såret af skud.

Flere europæiske lande, som for nyligt har indført nye restriktioner, så lørdag store demonstrationer.

I Holland var der for anden nat i træk uro som reaktion på de coronaregler, regeringen har indført.

Blandt andet i den hollandske by Haag kastede hundredvis af mennesker sten og andre genstande mod politiet og satte ild til cykler. Det rapporterer nyhedsbureauet AFP.

Derudover blev en sten kastet gennem ruden på en forbipasserende ambulance med en patient ombord.

Ifølge hollandske De Telegraaf er flere dusin demonstranter blevet anholdt, og fem betjente blev såret under aftenens uroligheder. En fik en hjernerystelse og en knæskade, to fik høreskader, og to fik skader i hænderne.

Udover kampklædte betjente blev politiheste, politi på cykel og hundepatruljer også indsat.

Flere ramt af skud fredag

Ifølge den hollandske tv-station NOS har unge også skudt fyrværkeri efter politiet i andre hollandske byer. Og tidligere lørdag var der fredelige demonstrationer i blandt andet Amsterdam, skriver flere medier.

Fredag aften var der voldsomme uroligheder i havnebyen Rotterdam, hvor 51 blev anholdt i protester mod regeringens seneste coronaregler. Mindst to blev ramt af skud.

De er blevet indført for at forsøge at bremse stigende smitte. Eksempelvis skal barer og restauranter lukke senest klokken 20.

Derudover rådes befolkningen til ikke at have mere end fire gæster på besøg og til at arbejde hjemmefra så meget som muligt.

Fodboldkampe og anden sport skal afvikles uden publikum. Og desuden skal der vises coronapas på steder som restauranter og kulturtilbud.

30.000 på gaden i Østrig

I Østrigs hovedstad, Wien, har nye regler om nedlukning, vaccination og coronapas lørdag eftermiddag fået omkring 30.000 mennesker til at demonstrere. Det vurderer østrigsk politi.

Østrigske medier skriver, at enkelte demonstranter kastede flasker mod politiet. Der er foretaget adskillige anholdelser.

- Stemningen er meget ophedet, siger en talsmand for politiet.

Foruden for demonstrationen meddelte politiet, at mindst 1300 betjente ville blive udkommanderet. De skal blandt andet kontrollere, at folk respekterer påbuddet om at bære mundbind.

- Ned med det fascistiske diktatur

Fra 1. februar næste år vil Østrig som det første land i EU gøre vaccination mod coronavirus obligatorisk. Det har vakt vrede blandt mange af landets borgere.

Samtidig har landets regering indført en ny nedlukning, der træder i kraft på mandag. Den gælder for hele befolkningen – både vaccinerede og ikkevaccinerede.

- Ned med det fascistiske diktatur, lød et af slagordene ved lørdagens protest.

- Nok er nok, nej til vaccination, råbte andre.

Mange østrigere er meget skeptiske over for coronavaccinerne. Det er en skepsis, der især er blevet fremmet af det højreorienterede Frihedsparti.

Partiets leder, Herbert Kicki, sagde forud for lørdagens demonstration, at et "diktatur" er ved at blive indført i Østrig. Han deltager ikke selv i demonstrationen lørdag, idet han for øjeblikket selv er syg med covid-19.