Udland

Tusinder demonstrerer mod nedlukning og vaccinetvang i Østrig

1300 betjente er lørdag på gaden i Wien, hvor omkring 50.000 deltager i forskellige demonstrationer.

I dag er landet lukket ned for ikkevaccinerede. Fra mandag er det lukket ned for alle. Fra 1. februar indføres obligatoriske vacciner.

Det er realiteterne i Østrig netop nu, og det er der mange borgere, som ikke vil finde sig i.

Derfor gik tusindvis af østrigere lørdag ved middagstid på gaden i hovedvstaden Wien for at vise deres modstand over for regeringens seneste coronarestriktioner.

De samlede sig flere steder i byen, blandt andet på Heldenplatz og ved Platz der Menschenrechte.

Her kunne ses skilte med tekster som "Impfen macht frei" – Vaccination sætter dig fri – med tydelig reference til det berømte skilt over den nazistiske koncentrationslejr Auswitz.

Direkte billeder fra gaderne viste, at flere demonstranter optrådt aggressivt over for betjente, som efter mindre sammenstød tog hjelme på ud over deres mundbind. Enkelte demonstranter blev pågrebet.

Sidst på eftermiddagen har mørket sænket sig over Wien, imens demonstrationerne fortsætter.

Politiet i Wien oplyser kort før 17.30, at betjente har brugt peberspray mod demonstranter, som kastede flaske og fyrværkeri efter dem.

1300 betjente

Selvom Østrig har indført en streng nedlukning for ikkevaccinerede, har de lov til at deltage i demonstrationer, fordi deres forsamlingsfrihed er sikret i forfatningen.

Der gælder dog stadig krav om mundbind i forsamlinger på over 50 personer, hvis ikke alle er fuldt vaccineret. Det har politiet på forhånd meddelt, at betjentene vil håndhæve.

Via højttalere orienterede politiet demonstranterne om, at de ville blive filmet, og at de skulle bære mundbind.

Politiet i Wien har med forstærkning fra andre regioner sendt 1300 betjente på gaden.

Adskillige demonstrationer var anmeldt på forhånd. De fleste var lovlige, men politiet havde også forbudt enkelte af dem. Østrigske medier har skrevet, at der ventedes omkring 10.000 deltagere. Reelt kom der mange flere.

- Der er omkring ni demonstrationer rundt omkring i Wien. Der er tre højreorienterede og én venstreorienteret. Så stemningen er meget ophedet. Der er omkring 50.000 personer, anslår politiet, og de er overalt i Wiens gader, siger journalisten Brigitte UItz-Dallinger fra det østrigske medie ORF til TV 2.

Ifølge en østrigsk ekspert i højreekstremisme Bernard Weidinger findes der en god blanding af omkring 100.000 højreekstreme, coronaskeptikere med flere, der netop har fået deres "værste frygt" opfyldt af den seneste nedlukning og vaccinetvang. På den måde har regeringen ”givet dem det mest effektive mobiliseringsboost, man overhovedet kan forestille sig”, skriver han i en tråd på Twitter.

Politiker: Østrig er et diktatur

Forud for protesterne havde internetgrupper for mobilisering af demonstrationer flydt med slogans som "Nu er det nok", "Dem eller os" og "Nu eller aldrig", skriver den østrigske avis Die Presse.

I den mobilisering spillede især det højreorienterede Frihedspartiet (FPÖ) en stor rolle. Partiet er stærkt kritisk over for regeringens coronapolitik og står bag en stor del af lørdagens protester.

Partiets formand, Herbert Kickl, har tordnet imod regeringen, som han mener er gået langt over grænsen med vaccinationskravet.

- Fra i dag er Østrig et diktatur, lød hans reaktion fredag i en offentlig udtalelse.

Herbert Kickl deltog dog ikke selv i lørdagens demonstrationer. Han er for nylig testet positiv for coronavirus.

Lav opbakning til vaccine

Østrig har I øjeblikket en kraftigt stigende smittekurve med 10.310 nye coronatilfælde per én million indbyggere den seneste uge. Det er flere end noget andet land i Vesteuropa.

Til sammenligning har Danmark 4277. Men samtidig har Danmark færdigvaccineret 75,5 procent af befolkningen.

Østrig har blot færdigvaccineret omkring 66 procent og ligger dermed under EU’s gennemsnit på lige over 67 procent.

Høj smitte kombineret med lav opbakning til vaccinationsprogrammet fik i begyndelsen af ugen regeringen til indføre en nedlukning for ikkevaccinerede.

Streng nedlukning

Det betyder, at ikkevaccinerede kun må forlade hjemmet i særlige tilfælde. Det er for eksempel for at foretage nødvendige indkøb, gå på arbejde eller motionere udendørs.

Fra mandag gælder nedlukningen for alle, dog i maksimum 20 dage for vaccinerede. Det meddelte kansler Alexander Schallenberg fredag på et pressemøde.

Samtidig oplyste han, at alle østrigere skal være vaccineret fra 1. februar næste år.

De nøjagtige detaljer og sanktioner er endnu ikke på plads, men ifølge østrigske medier kan der blive tale om bødestraf eller endda fængsel, hvis man ikke lader sig vaccinere.