Udland

Teenager skød og dræbte to og gik fri – derfor splitter sagen USA

Teenageren, der skød tre personer og dræbte to af dem, er symbolet på et splittet USA.

Frikendelsen af 18-årige Kyle Rittenhouse har genantændt en betændt debat om race og retssikkerhed i USA.

Kyle Rittenhouse skød og dræbte to personer og sårede en tredje under en Black Lives Matter-demonstration i august 2020 og blev fredag fuldstændigt frikendt.

Ifølge TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz er den unge mand blevet symbolet på et splittet USA. For sagen om Kyle Rittenhouse symboliserer to forskellige ting for henholdsvis højre- og venstrefløjen i USA.

- Kyle Rittenhouse er blevet et ikon for særligt hvide republikanere, som bare ser ham som en ung mand, der blot har gjort det, som de mener, enhver amerikaner har ret til, nemlig at forsvare sig selv, siger Jesper Steinmetz.

Men den anden fløj ser anderledes på det.

- Blandt de sorte og demokratiske vælgere er sagen et symbol på alt, hvad der er galt med samfundet. Hvad laver en 17-årig dreng overhovedet midt i en demonstration med et halvautomatisk våben? Og hvordan kan han gå fri?

Selvforsvar eller selvtægt?

Kyle Rittenhouses forsvarsadvokat argumenterede i retten for, at den dengang 17-årige dreng kun affyrede sit våben i selvforsvar, da han frygtede for sit liv.

Forsvaret forsøgte igennem retssagen at male et billede af Kyle Rittenhouse som en ung mand, der kun gik bevæbnet på gaden i Kenosha for at forsvare privat ejendom og støtte op om lov og orden.

Anklagemyndigheden mente derimod, at Kyle Rittenhouse selv havde fremprovokeret reaktioner fra demonstranter, og derfor ikke kunne bruge forklaringen om selvforsvar.

- Du kan ikke påstå, at der er tale om selvforsvar, når det er mod en fare, du selv har skabt, lød det ifølge CNN fra anklager Thomas Binger.

Nævningene frifandt den 18-årige mand for alle anklager. Han blev heller ikke dømt for at være en mindreårig i besiddelse af en semiautomatisk riffel, da sigtelsen blev droppet.

Optøjerne i Kenosha

23. august 2020 skød politiet den 29-årige afroamerikanske mand Jacob Blake syv gange i ryggen under en anholdelse i Kenosha i staten Wisconsin. 

Skyderiet fandt sted foran tre af Jacob Blakes børn, og efterlod ham delvist lammet. 

I dagene efter dannede Kenosha rammen om store Black Lives Matter-demonstrationer, og byen var plaget af optøjer og plyndringer som reaktion på skydningen af Jacob Blake.

To mennesker mistede livet under optøjerne: 36-årige Joseph Rosenbaum og 26-årige Anthony Huber. De blev begge skudt af Kyle Rittenhouse, der efter eget udsagn var mødt op i Kenosha med et semiautomatisk våben for at beskytte området. 

Kilde: New York Times

Hvorfor blev han frifundet?

En række juridiske eksperter siger til nyhedsmediet CNN, at særligt to ting har været centrale for frifindelsen: Kyle Rittenhouses eget vidneudsagn og en række videoer, der viste hændelserne.

I sit eget vidneudsagt forklarede Kyle Rittenhouse, at han handlede i selvforsvar, fordi han følte sig jaget af en "hob" af mennesker og frygtede for sit eget liv.

Et vidneudsagn, der løb med en del medieopmærksomhed, da Kyle Rittenhouse græd så meget i vidneskranken, at retten måtte holde pause.

En anden vigtig del af sagen var en række videoer, der viste Kyle Rittenhouse affyre sit våben. Dem skulle nævningene se grundigt på.

- Det, de så efter, var, om Kyle Rittenhouse gjorde noget for at fremprovokere truslen, og hvorvidt den trussel var rimelig at lægge til grund for brugen af dødelig vold. Og de var enige med forsvaret om, at det var den, siger den amerikanske forsvarsadvokat Sara Azari til CNN.

Eksperter påpeger over for New York Times, at sagen er et eksempel på, at det i USA er svært at modbevise en påstand om selvforsvar.

Biden er vred, andre græder

Reaktionerne på frikendelsen har været mange.

Præsiden Joe Biden har i en skriftlig kommentar meddelt, at han er "vred", men at afgørelsen bør respekteres.

På de sociale medier var mange hurtige til at drage den konklusion, at Kyle Rittenhouse-sagen endnu en gang belyser, at der ikke gælder samme regler for alle amerikanere.

Formanden for USA's ældste og største borgerrettighedsorganisation NAACP, Derrick Johnson, skrev på Twitter, at afgørelsen vidner om, hvilken rolle hvide menneskers privilegier spiller i det amerikanske retssamfund.

Vært på late night-programmet 'The Amber Ruffin Show' komiker Amber Ruffin begyndte at græde under sin monolog, da hun skulle adressere afgørelsen.

- Det er ikke okay, at der gælder et helt andet regelsæt for hvide mennesker, sagde Amber Ruffin i sin følelsesladede tale.

På flere store avisers debatsider tager mange prominente meningsdannere også afstand fra frifindelsen.

- Hvide mennesker har nu åbenbart ret til at rejse tungt bevæbnet rundt i landet og bruge vold for at beskytte landet mod hvad end og hvem end, de mener, er en trussel mod det, skriver klummeskribent Cas Mudde i The Guardian.

En heltegerning?

Flere prominente politiske figurer på højrefløjen i USA ser dog Kyle Rittenhouses handlinger i et andet lys.

Flere højtstående konservative politikere har blandt andet tilbudt Kyle Rittenhouse en praktikplads hos dem.

- Hvis det ikke er selvforsvar, er der intet, der er, skrev landets tidligere præsident Donald Trump i en skriftlig udtalelse efter domsafsigelsen. Han har tidligere nægtet at fordømme Kyle Rittenhouses handlinger.

Ifølge Jesper Steinmetz ser republikanere nemlig Kyle Rittenhouse som en modig ung mand, der gjorde sin borgerpligt ved at opretholde lov og orden.

- Blandt de vælgere er det en god ting at tage sagen i egen hånd og ikke tro, at man kan overlade det til politiet eller staten at beskytte sig, siger Jesper Steinmetz.

Han tilføjer, at den situation, sagen udspringer af, nemlig voldsomme Black Lives Matter-demonstrationer, er et stridspunkt for mange hvide amerikanere.

- Der er mange hvide amerikanere, der ser på Black Lives Matter-demonstrationer med enorm bekymring. De ser deres pæne byer blive truet af voldsomme demonstranter. I deres øjne har Kyle Rittenhouse begået en heltegerning.