Udland

Hviderussisk præsident: - Det er meget muligt, vi har hjulpet migranter ind i Polen

I et interview med BBC afviser Alexander Lukashenko dog, at migranterne er blevet inviteret af Hviderusland.

I et interview med BBC fortæller Hvideruslands præsident, Alexander Lukashenko, nu, at det er "meget muligt", at hviderussiske styrker har hjulpet migranter med at krydse grænsen til Polen.

- Vi er et slavisk folk. Vi har hjerter. Vores tropper ved, de her migranter er på vej til Tyskland. Måske har nogen hjulpet dem, det gider jeg ikke engang undersøge, siger Alexander Lukashenko til BBC.

Jeg har ikke inviteret dem til at komme her

Alexander Lukashenko, Hvideruslands præsident

Mindst 2000 migranter har i flere uger været strandet i lejre lige ved Hvideruslands grænse til Polen, indtil de i denne uge blev flyttet til et stort transportcenter i nærheden.

5000 migranter skønnes stadig at være i Hviderusland, selv om nogle hundreder torsdag fløj tilbage til deres hjemsted - den kurdiske, nordlige del af Irak

EU, Nato og USA anklager den hviderussiske leder for at lokke migranterne til grænsen med et løfte om en let vej ind i EU - det har Lukashenko afvist.

- Jeg har fortalt EU, at jeg ikke vil tilbageholde migranter ved grænsen, og hvis de bliver ved med at komme, vil jeg stadig ikke tilbageholde dem - fordi de kommer ikke til mit land, de kommer til jeres lande, siger Lukashenko.

- Men jeg har ikke inviteret dem til at komme her, og for at være helt ærlig vil jeg ikke have, at de krydser Hviderusland, siger den hviderussiske præsident.

Har haft magten siden 1994

Lukashenko har haft magten i Hviderusland siden 1994, men hans genvalg sidste år er ikke godkendt af EU.

EU mener, Lukashenko står bag krisen ved Hvideruslands grænse til Polen.

Ifølge EU's ledere hjælper Lukashenko migranterne med deres forsøg på at krydse grænserne til EU-lande. Ifølge EU gør han det som hævn for, at EU har indført sanktioner mod hans styre.

Han beskyldes af EU-lederne for en "umenneskelig, gangster-agtig attitude" i sagen.

Anklager Hviderusland for at opføre sig som menneskesmuglere

En talsmand for den tyske kansler, Angela Merkel, har anklaget Hviderusland for at ”opføre sig som en menneskesmugler,” skriver The Guardian.

- De bruger flygtninge og migranter på en måde, som vi må fordømme både politisk og humanitært. Og Europa vil stå samlet mod dette fortsatte, fordækte angreb, sagde talsmanden Steffen Seibert.

Polens viceudenrigsminister, Piotr Wawrzyk, har sagt, at Hviderusland efter hans mening er ude på at fremprovokere ”et større sammenstød, allerhelst med skyderi og dødsofre”.