Første EU-land indfører vaccinekrav for alle

Ifølge den østrigske regering er kravet inden for lovens rammer.

Østrig vil som det første land i Vesteuropa indføre et krav om, at alle landets borgere skal lade sig vaccinere mod coronavirus.

Samtidig vil en fuld lockdown træde i kraft fra mandag og gælde mindst ti dage.

Nu kaster de håndklædet i ringen

Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa

Det fortæller den østrigske forbundskansler, Alexander Schallenberg, på et pressemøde fredag ifølge Reuters.

- I lang tid, måske for længe, blev det antaget, at det ville være muligt at nå en høj vaccinationsrate uden krav. Nu må man se virkeligheden i øjnene, sagde Schallenberg ifølge østrigske ORF.

Vaccinekravet vil gælde fra 1. februar næste år. Og ifølge flere østrigske medier kan det betyde, at borgere risikerer en bøde eller fængselsstraf, hvis de ikke bliver vaccineret.

De nøjagtige detaljer om kravet er fredag dog endnu ikke kendt.

Hver tredje er ikke vaccineret

Omkring 66 procent af den østrigske befolkning er færdigvaccineret, hvilket er i den lave ende blandt vesteuropæiske lande. Det er lige under EU's gennemsnit på godt 67 procent færdigvaccinerede.

Alligevel kalder direktør i Tænketanken Europa, Lykke Friis, vaccinekravet for "radikalt."

- Det er meget bemærkelsesværdigt. Nu kaster de håndklædet i ringen og siger, at de kun kan undgå en femte, sjette og syvende bølge, hvis de indfører det, de ikke ville: en vaccinepligt, siger hun til TV 2.

På pressemødet blev den østrigske regering spurgt ind til, om vaccinekravet er i strid med den østrigske forfatning.

Landets sundhedsminister Wolfgang Mückstein slog fast, at forfatningsadvokater allerede har bekræftet, at kravet er inden for lovens rammer.

Blandt andet havde man allerede i 1948 en vaccinepligt mod kopper. Men alligevel skal kravets detaljer først arbejdes på plads – blandt andet hvad straffen bliver for dem, der ikke lader sig vaccinere.

- Der er en del, man skal se på. Derfor siger man også, at nu tager man hammeren op af værktøjskassen, men den falder først 1. februar, siger Lykke Friis.

Slog smitterekord torsdag

Østrig indførte allerede mandag en nedlukning for de cirka to millioner borgere, der ikke er vaccineret.

Men torsdag nåede Østrig alligevel sit hidtil højeste antal dagligt smittede på én dag – 15.145 nye tilfælde. Det viser tal fra John Hopkins University.

Gennem de seneste dage har flere dele af landet presset på for en fuld nedlukning.

Og både regionerne Salzburg og Oberösterreich har ifølge Reuters meldt ud, at de selv ville indføre en nedlukning for alle borgere, hvis ikke hele landet gjorde det.

Flere europæiske lande har de seneste uger fundet coronarestriktioner frem i takt med vinterens ankomst og stigende smittetal.

Holland har indført en delvis nedlukning, der blandt andet betyder, at barer og restauranter skal lukke senest klokken 20.

I Danmark er coronapasset blevet genindført til brug på eksempelvis restauranter og barer og ved større koncerter og sportsbegivenheder.