Coronavirus

Europa lukker ned: - Det tyder på en dyster vinter

Det er ikke urealistisk, at europæiske lande vil indføre nye krav om mundbind og vaccination, vurderer seniorforsker.

I takt med at vinteren indfinder sig, pakker europæerne sig både ind i tykkere jakker og flere restriktioner.

Senest meldte den østrigske regering ud fredag, at en fuld nedlukning træder i kraft fra næste uge. Samtidig vil landet gøre vacciner obligatoriske for alle borgere fra 1. februar.

Vaccinerne kan ikke stå alene

Astrid Iversen, professor i virologi og immunologi ved Oxford University

Blandt andre har også Tyskland, Holland, Belgien på det seneste indført nye restriktioner.

Men skal det undgås, at smitten løber løbsk i løbet af den europæiske vinter, er der brug for flere tiltag – og hurtigt.

Det fortæller Astrid Iversen, professor i virologi og immunologi ved Oxford University.

- Vaccinerne er et skjold mod smittespredning, men der er huller i skjoldet, for de beskytter ikke 100 procent. I vinterhalvåret, hvor virus spreder meget nemmere, betyder de huller, at smitten kan komme ud af kontrol, som vi ser flere steder i Europa, siger hun til TV 2.

Vinteren gør det svært at styre smitten

Ifølge WHO’s seneste rapport fra tirsdag står Europa for to tredjedele af alle verdens nye tilfælde af coronavirus. Samtidig var antallet af smittede i Europa steget med syv procent sammenlignet med ugen før.

Det skyldes først og fremmest, forklarer Astrid Iversen, at den nordlige halvkugle lige nu er på vej ind i vinteren.

Når vejret bliver koldere, samler folk sig nemlig langt oftere i små og dårligt ventilerede rum, hvor dråber - også kaldet aerosoler - af smitte kan svæve i luften i flere timer.

- Studier viser, at Corona smitter 20 gange mere effektivt indendørs end udendørs. Og det gør det meget mere vanskeligt at kontrollere smitten, siger Astrid Iversen.

Samtidig er befolkningen i Europa i gennemsnit langt ældre end i eksempelvis Sydamerika og Afrika. Og derfor går smitten også langt hårdere ud over sundhedsvæsenet.

Vacciner er et skjold med huller i

De mørkeste og koldeste måneder er dog stadig foran os. Og derfor er Astrid Iversen heller ikke i tvivl om, at smitten kommer til at stige.

- Det er helt klart, at vaccinerne fungerer, men også at de ikke alene er nok til at kontrollere smitten. Så vil vi bremse det her, er man nødt til at indføre yderligere tiltag, siger hun.

Konkret peger professoren på, at en kombination af mundbind og vacciner er ”virkelig effektive” til at kontrollere smitten. Og samtidig vil et øget fokus på udluftning og øget hygiejne være vigtigt.

For selvom brugen af coronapas og vacciner har en god effekt, er det ikke nok.

- Så det bliver vigtigt at gøre mere, end vi gør i øjeblikket både i Danmark og resten af Europa. For vaccinerne kan ikke stå alene, siger Astrid Iversen.

- Det tyder på en dyster vinter

Spørger man Maja Kluger Dionigi, som er seniorforsker ved Tænketanken EUROPA, vil hun heller ikke udelukke hårde nedlukninger på tværs af Europa de kommende måneder.

- Det tyder på en dyster vinter. Det er svært at gisne om, men den udvikling, vi har set, er, at restriktionerne bliver flere og flere, siger hun til TV 2.

Maja Kluger Dionigi understreger dog, at det er svært at spå om, hvor langt de enkelte landes parlamenter er villige til at gå.

Hovedprioriteten for de europæiske lande er nemlig at sikre, at deres sygehusvæsener ikke bliver overbelastede – og den grænse varierer fra land til land.

- Men vi er jo alle sammen lidt restriktionstrætte, så det er nok noget, man tyer til i sidste instans, siger Maja Kluger Dionigi.

En række lande har dog allerede indført en række skrappe restriktioner. Blandt andet kræves det af fransk sundhedspersonale, at de lader sig vaccinere.

Og ifølge Maja Kluger Dionig er det heller ikke urealistisk, at flere europæiske lande som Østrig vil forsøge at stramme skruen overfor de ikkevaccinerede med deciderede krav om vaccination.

- Det er et stort skridt at tage. Så det bliver interessant at se, hvordan det kommer til at udfolde sig i Østrig, og hvordan det vil blive håndhævet, siger hun.

I første omgang forventer hun dog, at de fleste europæiske parlamenter vil forsøge sig med krav, der kun gælder bestemte faggrupper eller på bestemte steder.