Kinesisk tennisstjerne er forsvundet – og hun er blot den seneste i rækken

Medlemmer af Kinas velhavende elite er de senere år forsvundet på stribe. Nogle er aldrig dukket op igen.

Mystikken omkring den forsvundne kinesiske tennisspiller Peng Shuai breder sig.

Den kinesiske tennisstjerne Peng Shuai har været forsvundet, siden hun for mere end to uger siden beskyldte en tidligere kinesisk kommunistleder for et seksuelt overgreb.

Onsdag skulle Peng Shuai ifølge kinesiske statsmedier have sendt en beroligende mail til kvindernes tennisorganisation, WTA, men organisationen tror ikke på, at mailen er fra den forsvundne tennisstjerne. Herfra lyder det, at man er klar til at aflyse alle turneringer i Kina, hvis ikke Peng Shuai snart dukker op igen.

Hvad der er sket med tennisstjernen Peng Shuai vides ikke, men ifølge Jennifer Hsu, der forsker i udenrigspolitik ved Lowy Institute, er det hverken første eller sidste gang, at en højprofileret kineser forsvinder efter at have været på kant med regeringen.

- Folk, der kritiserer topembedsmænd, uanset om det er siddende embedsmænd eller tidligere ledende medlemmer af regeringen, kan forvente at møde nogle af de konsekvenser, som vi ser nu med Peng Shuai, siger hun til mediet SBS News.

Megastjerne er forsvundet

Peng Shuai er langtfra den første velhavende og fremtrædende kineser, der de senere år er forsvundet. Det fik for nylig TV 2-programmet ’Kernen’ til at sætte fokus på problemet.

En af hovedpersonerne i programmet er Zhao Wei, et af Kinas rigeste og mest kendte mennesker, der både har haft succes som filmstjerne, popsanger, model og forretningskvinde.

25. august i år forsvandt hun sporløst. Dagen efter var det som om, 45-årige Zhao Wei aldrig havde eksisteret.

Det kinesiske sociale medie Weibo slettede superstjernens fanside, og på Zhao Weis egen profil blev de 85 millioner følgere mødt af tavshed.

Ingen kunne fortælle, hvor hun var, og der blev ikke givet nogen officiel forklaring på, hvad der var sket.

Styrets opgør med den rige elite

Ifølge TV 2s asienkorrespondent, Christina Boutrup, er det større end noget, vi kan forestille os i Danmark, når en megastjerne som Zhao Wei forsvinder.

- Det svarer til, at en af de allermest kendte danskere, for eksempel Ghita Nørby eller Trine Dyrholm, forsvandt, siger Christina Boutrup og tilføjer, at Zhao udover at være skuespillerinde og model i det hele taget er en toneangivende person i Kina.

Dagen efter hendes forsvinden blev det offentliggjort i kinesiske statsmedier, at Zhao Wei var anklaget i en sag om skatteunddragelse, for hvad der svarer til 46 millioner dollars.

Christina Boutrup vurderer, at Zhao Wei er tavs, fordi hun tilbageholdes af de kinesiske myndigheder.

Ifølge Christina Boutrup er Kina blevet ultrakapitalistisk de senere år, og nu er forskellen mellem rig og fattig blevet så stor, at det kinesiske styre med præsident Xi Jinping i spidsen har besluttet at tage et opgør med den rige elite i Kina.

Nogle dukker ikke op igen

Og det er netop medlemmer af den elite af velhavende meningsdannere, som de seneste år er forsvundet. Nogle er aldrig dukket op igen.

I januar i år viste den kinesiske rigmand Jack Ma sig for første gang offentligt efter at have været forsvundet i flere måneder.

Kort før sin forsvinden havde Jack Ma fremsat en hård kritik af Kinas stramme og rigide lovgivning for erhvervsvirksomheder.

Jack Ma opfordrede til reformer af "gammeldags banker" og "forældet tænkning", hvilket bragte ham på kollisionskurs med styret i Beijing.

I begyndelsen af 2020 forsvandt den indflydelsesrige ejendomsmogul Ren Zhiqiang. Det skete kort efter, at han havde skrevet en klumme, hvori han kritiserede de kinesiske myndigheders håndtering af coronapandemien. Han blev senere tiltalt for korruption og idømt 18 års fængsel.

Den ledende erhvervsmand Xiao Jianhua forsvandt i 2017 sporløst fra et hotel i Hongkong og er ikke set siden. Han blev efter sigende bortført af kinesiske sikkerhedsagenter.