Rumstationen ISS i evakuering efter nedskydning af militærsatellit

Episoden har medført voldsom kritik fra NASA, da astronauters liv blev bragt i fare.

Det er ikke kun film som 'Star Wars' eller 'Apollo 11', der byder på voldsomme og neglebidende dramaer i det ydre rum.

Virkeligheden følger også ganske godt med.

Den internationale rumstation ISS og dens mandskab på syv astronauter kom mandag i alarmtilstand, fordi man havde kurs mod en gigantisk "sky" af vraggods.

1500 stykker vraggods

Årsagen var et russisk forsøg, hvor man netop har destrueret en af landets aldrende satellitter ved hjælp et anti-satellit-missil.

Sikkerheden og trygheden for alle aktører, der søger at udforske og bruge det ydre rum til fredelige formål, er skødesløst blevet truet af denne test.

Antony Blinken, udenrigsminster, USA.

Forsøget lykkedes. For så vidt som at den snart 40 år gamle militærsatellit Kosmos 1408 blev sprængt i op imod 1500 stykker.

Problemet var bare, at summen af vraggods pludselig udgjorde en fare for rumstationen ISS og dens følsomme vinger.

NASA har sammen med USA's udenrigsminister, Antony Blinken, reageret i skarpe vendinger efter den russiske manøvre, som tvang kontrolcentret i Houston til at overveje en evakueringsplan for personellet på ISS.

- Lige som Blinken er jeg forarget over denne destabiliserende og uansvarlige handling. På grund af affaldet fra ødelæggelsen genereret af den russiske anti-satellit har ISS astronauter og kosmonauter gennemført nødprocedurer, lyder det fra NASA's leder Bill Nelson.

Astronauter måtte bringes i sikkerhed

Antony Blinken trumfede senere på dagen igennem med en officiel erklæring fra Det Hvide Hus.

- Sikkerheden og trygheden for alle aktører, der søger at udforske og bruge det ydre rum til fredelige formål, er skødesløst blevet truet af denne test, lød det fra USA's udenrigsminister.

Som følge af vragskyen måtte besætningen på ISS bringes i sikkerhed, mens rumstationen bevægede sig igennem stumper og stykker fra den gamle militærsatellit, der længe har været ude af drift.

Først blev der lukket luger mellem de forskellige moduler for at undgå et tab af luft, hvis der skulle blive slået hul på ISS.

Derefter gik man i gang med at evakuere besætningen og bringe dem i sikkerhed for at gøre dem klar til en hurtig hjemtur i enten den amerikanske Dragon rumkapsel eller den russiske pendant Soyuz.

Ifølge NASA har affæren i rummet kompromitteret den ellers fordragelige atmosfære i det astrofysiske samarbejde.

- Med sin lange historie indenfor menneskelig rumflyvning er det utænkeligt, at Rusland ville bringe ikke kun de amerikanske og internationale partnerastronauter på ISS i fare, men også deres egne kosmonauter. Deres handlinger er hensynsløse og farlige, siger Bill Nelson i NASA's pressemeddelelse.

60 kilometers afstand er ingen afstand

Før forsøget kredsede den nu forhenværende satellit i en bane, som ifølge videnskab.dk ligger 60 kilometer over ISS's. Og det er faretruende tæt på i rumsammenhæng.

Rusland har forholdt sig tavse om den omstridte nedskydning. Men Anton Shkaplerov, den russiske chefkommandør på ISS, har dog sendt en beroligende melding ud, der indikerer alt andet end drama i det ydre rum.

- Venner, alt er i orden her. Vi fortsætter med at arbejde i henhold til vores program, skriver Anton Shkaplerov på Twitter.

Rumstationen passerer gennem eller nær skyen hvert 90. minut i sit kredsløb. Men det har kun været nødvendigt at evakuere mandskabet anden og tredje gang rumskib og vraggods passerer hinanden. Derefter spredes det flyvende skrot, lyder det i en risikovurdering foretaget af ballistikspecialister ved NASA's Johnson Space Center i Houston.

Det er ikke nyt, at der er affald i rummet.

Allerede i 2009 udfærdigede NASA en bekymret rapport, som kortlagde mængden af skrammel.

Og selv om der findes mange metalstykker, som ikke har større radius end en tomat, gør en hastighed på 27.300 kilometer i timen dem i stand til at gennembore en metalvæg. Eller udøve skade på en rumstation.

I dag er der yderligere sendt tusinder af især internet-satellitter i kredsløb, som en dag vil være ude af drift. Og ende som rum-affald.