Coronavirus

Pfizer giver coronapille fri - kommer ikke til at ske med vaccine

På grund af risiko for vacciner med fejl vil man ikke tillade en generisk og billigere udgave af den, oplyser Pfizer Danmark til TV 2.

En aftale, der kan betyde alverden for verdens lav- og middelindkomstlande, er kommet i stand tirsdag.

Medicinalvirksomheden Pfizer har besluttet at give sin coronapille fri til 95 lande, hvilket svarer til over halvdelen af verdens befolkning. Landene får muligheden for at sælge en generisk og billigere udgave af pillen, der viser lovende resultater.

Det skriver Pfizer i en pressemeddelelse.

- Vi skal arbejde for at sikre, at alle mennesker – uanset hvor de bor eller deres forhold – har adgang til disse gennembrud, og vi er glade for at kunne samarbejde med MPP for at fremme vores forpligtelse til retfærdighed, siger Pfizers bestyrelsesformand og administrerende direktør, Albert Bourla.

Dermed går Pfizer i fodsporene på medicinalgiganten Merck, der i slutningen af oktober tillod en generisk version af sin coronapille i 105 lande.

Positiv effekt på smittede

Pfizer, der også står bag en af verdens mest kendte coronavacciner, har arbejdet på en coronapille til smittede personer med øget risiko, og pillens virkning har vist sig at være signifikant.

Således er der 89 procent mindre risiko for, at smittede personer ender med at dø af virussen, såfremt de begynder et forløb med coronapillen.

Test af Pfizers coronapille

  • Pfizer har testet sin pille på 607 personer. Her blev 6 indlagt, og ingen døde.
  • Pfizer gav også en pille uden effekt – en placebopille – til 612 personer. Her blev 41 indlagt, og 10 døde.

Personer, der tager behandlingen, skal tage pillerne mellem tre og fem dage.

Lægemidlet er endnu ikke godkendt. Tirsdag bad de den amerikanske lægemiddelstyrelse (FDA) om en nødgodkendelse af den nye pille, skriver Pfizer.

Vil ikke give vaccine fri

At Pfizer licenserer coronapillen til lande, der er i mangel på vacciner, betyder ikke, at de vil tage skridtet og gøre det samme med deres vaccine.

Det skyldes, at en pille og vaccine er to vidt forskellige ting. Det forklarer Pfizer Danmark til TV 2.

- Det antivirale lægemiddel er et lille, kemisk fremstillet molekyle, mens vaccinen et stort, biologisk molekyle, som stiller nogle helt andre krav til produktionen. Samtidig er der tale om det første godkendte mRNA-lægemiddel i verden. At producere mRNA-vacciner af høj kvalitet er en ekstraordinært kompleks proces, som bliver endnu sværere, når den skal udføres under en pandemi, siger Pfizer Danmarks kommunikationschef, Line Emilie Fedders.

Hun tilføjer, at det kan være behæftet med udfordringer, hvis man giver vaccinen fri.

- En udvidelse af vaccineproduktionen til producenter uden den nødvendige erfaring og ekspertise medfører risiko for fejl, vacciner af lav kvalitet og en endnu større mangel på de råmaterialer, som vaccineproduktionen er afhængig af. Derfor fokuserer vi vores indsats på at maksimere vores egen vaccineproduktion, samtidig med at vi hele tiden overvejer, hvordan vi kan øge produktionen til gavn for hele verden.

Det er ikke kun 95 af verdens fattigste lande, der kan gøre brug af coronapillen. Resten af landene – heriblandt Danmark – kan købe pillen, der kommer til at hedde Paxlovid, direkte fra Pfizer til prisen 4500 kroner (700 dollar) per behandling.

Ekspert forstår Pfizers begrundelse

Selvom det udefra set ville virke oplagt, at Pfizer da bare kunne gøre det samme med deres vaccine, så de fattige lande i vaccinenød ville kunne få nemmere ved at få fat i den, er det ikke så simpelt.

Det medgiver Troels Kasper Høyer Scheel, der er lektor hos Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

- I forhold til selve teknologien er antivirale stoffer, som indgår i sådanne typer piller, nogle ’small molecule drugs’, og det er et nyt og unikt molekyle, men en type af molekyler, som mange generiske producenter har erfaring med at lave, siger lektoren til TV 2.

Han kan godt forstå Pfizers begrundelse for ikke at give vaccinen fri. Han er dog samtidig ikke afvisende for, at det ville kunne lade sig gøre, hvis medicinalgiganten insisterede på, at det skulle ske.

- Der kan man omvendt sige, at den RNA-vaccine, som er i Pfizers og Modernas vaccineplatform, er et nyere koncept. Det er første gang, at den type er på markedet, og det er rigtigt, at det er en anden produktionsplatform. Om det så skal være en fuld undskyldning for, at man ikke kan gøre det andre steder generisk, skal jeg ikke kunne gøre mig til dommer over. Men det er klart, at de ville kræve noget ny produktionskapacitet.