Udland

Ikonisk paradis-ø genåbner – men det er ikke grundet pandemien

Øen kendt fra filmen ’The Beach’ har været lukket siden 2018 for at genoprette koralrev, som den voldsomme turisme beskadigede.

En paradisstrand med hvidt sand og azurblåt hav kan alene være nok til at lokke et væld af turister til.

Men hvis man smider en ung Leonardo DiCaprio med i ligningen, tager det for alvor fart.

Det tog så meget fart, at den thailandske bugt Maya Bay, der blev verdenskendt i filmen ’The Beach’ fra 2000, i 2018 måtte lukke på grund af overturisme.

Maya Bay er en del af øen Phi Phi Leh i Krabi-provinsen og var før nedlukningen kun åben for dagsturister.

Den voldsomme mængde turister beskadigede øens koralrev, og derfor trak myndighederne håndbremsen, lukkede øen og begyndte et genopretningsarbejde af koralrevene.

Nu er øens natur vendt tilbage i så god stand, at der igen bliver åbnet for turister på øen fra årsskiftet, skriver CNN.

- Maya Bay har kontinuerligt modtaget interesse fra turister verden rundt. Men det har også fået naturområdet til at forfalde, især korallerne. Efter lukningen af bugten for at genoplive den, er den vendt tilbage til en god tilstand, siger Thailands miljøminister Varawut Silpa-Acha ifølge mediet.

Turisme udgør et dilemma

Der er dog ikke tale om ubegrænset adgang til øen. For at beskytte miljøet er det ikke tilladt at sejle ind i bugten. I stedet bliver turister sat af på den anden side af øen.

Kun otte speedbåde må lægge til ad gangen, og besøgende er begrænset til en time med maksimalt 300 turister – og kun i et begrænset tidsrum hver dag. Til sammenligning var der før nedlukning 3500 besøgende dagligt ifølge BBC.

Ifølge Flemming Sørensen, der er professor MSO på Roskilde Universitet og forsker i turisme og bæredygtighed, står lande med turismemagneter som Maya Bay over for et dilemma.

For turisme er en vigtig indtægtskilde, men kan samtidig skade miljøet.

- Turismesystemet er et kæmpe, globalt system, som har egne logikker, der driver den her vækst frem. Det kræver mådeholdenhed fra aktørerne i systemet, men også noget regulering og vilje fra myndighederne i forhold til ikke at lade turismen løbe løbsk i sådan nogle områder, siger han til TV 2.

Koh Phi Phi i 2003
Koh Phi Phi i 2018

Herover ses udviklingen på den nærliggende ø Ko Phi Phi Don fra 2003 til 2018.

Som det er nu må både godt sejle ind i bugtens ydre områder, hvor turister kan se stranden på afstand, men det også er tilladt at snorkle i udvalgte områder af bugten.

BBC besøgte bugten efter nedlukning og viste de døde koralrev og bådene, der flød i yderområdet:

Corona vendte op og ned på turismen

Coronapandemien og restriktionerne har haft afgørende betydning for international turisme, forklarer Flemming Sørensen.

Over de seneste årtier har der været en konstant vækst i turismen, og fremskrivninger for de kommende årtier viser samme udvikling, lyder det.

Thailand lemper restriktioner

1. november lempede Thailand for indrejserestriktionerne for en lang række lande, heriblandt Danmark.

Det betyder blandt andet, at besøgende, som kommer til Thailand efter mindst 21 dages ophold i Danmark, ikke skal i karantæne, men overnatte en nat på et hotel, indtil der er svar på PCR-testen taget ved ankomst.

Men den ustoppelige vækst fik et uventet dyk, da verden pludselig lukkede ned i 2020.

- Det har specielt haft betydning for områder som Thailand, hvor man har levet meget af international turisme, siger Flemmings Sørensen.

Bæredygtig turisme

FN’s ottende verdensmål for anstændige jobs og økonomisk vækst har et underpunkt, som siger, at der inden 2030 skal ”gennemføres politikker, der fremmer bæredygtig turisme”.

Inden 2030 skal der udformes og gennemføres politikker, der fremmer bæredygtig turisme, som skaber arbejdspladser og fremmer lokale kultur og produkter

Punkt 8.9 i FN's verdensmål for bæredygtig udvikling

I marts i år udarbejdede EU en strategi for bæredygtig turisme, hvor det blandt andet lød, at pandemien har skabt et behov for ”sikker, ren og bæredygtig turisme” hos den rejsende.

Hvis man vil skåne miljøet mest muligt, skal man helt lade være med at flyve og undgå at besøge overturistede områder, forklarer Flemming Sørensen.

Men realiteten er, at folk fortsat vil flyve og besøge populære destinationer, og derfor har han følgende råd til en mere bæredygtig rejse:

- Find nogle mindre besøgte områder, der minder om turistmagneterne. Oplevelserne kan være akkurat lige så store, fordi man kommer tættere på det lokale og autentiske. Og hav hjernen med, når du er i naturfølsomme områder, siger han.