Udland

Østrig lukker ned for ikkevaccinerede, og Italien sender medarbejdere hjem uden løn

I Italien skal man kunne fremvise coronapas på arbejdet – ellers bliver man sendt hjem uden løn.

Coronasmitten stormer atter frem. Ikke kun i Danmark, men også i resten af Europa.

Et af de steder, der lige nu er hårdest ramt, er Østrig, som af samme grund har valgt at stramme grebet.

Det har de østrigske delstatsregeringer gjort ved at indføre en nedlukning kun for ikkevaccinerede, der gælder fra mandag.

Nedlukningen betyder, at de østrigere, der fortsat ikke er blevet vaccineret, kun har lov til at forlade hjemmet, hvis de har et vigtigt ærinde. Det tæller for eksempel arbejde, indkøb og gåture.

Over en uge er smitteraten per 100.000 indbyggere på 775,5 blandt østrigerne, hvilket er en af de højeste incidenser i Europa. Samtidig er Østrigs andel af færdigvaccinerede borgere et af de laveste i Vesten med 65 procent.

Derfor er beslutningen om en nedlukning også truffet mere af nød end af lyst.

- Det er ikke et skridt, vi har nemt ved at tage, men det er nødvendigt, siger Østrigs forbundskansler, Alexander Schallenberg, ifølge BBC Austria.

Indtil videre er initiativet sat til at vare ti dage.

Mindre demonstration, men folk accepterer det

En så markant beslutning som en nedlukning for kun én del af befolkningen kunne måske forventes at afføde nogle stærke reaktioner i landet.

Men ifølge TV 2s korrespondent Uffe Dreesen er der overordnet forståelse for det nye initiativ.

- Der var en mindre demonstration i Wien i aftes (søndag, red.), men ellers er det noget, folk accepterer, siger Dreesen, inden han uddyber situationen:

- Man har en situation med et meget, meget højt smittetal – især i et par regioner. Og så har man en overbelastning af hospitalsvæsenet, som man er bekymret for, hvorfor man gerne vil bringe antallet af kontakter ned.

Samtidig forklarer han, at de omkring to millioner ikkevaccinerede østrigere ikke ser, hvad hverken vaccinen eller det nye tiltag skal nytte.

Nedlukningen i Østrig gælder ikke for børn under 12 år, da de ikke får tilbudt vaccinen.

Tendensen er den samme i Italien

Mens Østrig nu tager skrappere midler i brug, overvejer regeringer flere steder rundt om i Europa ligeledes, hvilke løsninger de skal vælge for at sænke smitten.

Det gælder blandt andet i Italien, hvor strikse coronaregler længe har været en realitet.

Siden oktober har medarbejdere skullet fremvise coronapas som nytestet, tidligere smittet eller vaccineret, når de går på arbejde. Ellers bliver de sendt hjem uden løn. Det har skabt protester flere steder i landet – blandt andet lørdag i Rom.

På trods af det er der, ligesom i Østrig, et flertal, der ser positivt på restriktionerne. Det fortæller TV 2s italienkorrespondent, Eva Ravnbøl.

- Langt størstedelen af befolkningen hernede går ind for de her regler og følger dem, og vaccinetilslutningen er også høj. Den ligger lige nu på 85 procent for over-12-årige og 75 procent for alle.

- Men der er en lille hård kerne, der demonstrerer næsten hver weekend. Men de er ikke en særligt stor del af befolkningen. Langt de fleste går ind for det, og det obligatoriske coronapas har fungeret, siger Ravnbøl.

Samtidig forklarer hun, at Italien generelt set ligger godt til med forholdsvis lave smittetal sammenlignet med de øst- og nordeuropæiske lande.

Tendensen med en opadgående smittekurve er dog den samme. Derfor har landets sundhedsminister også overvejet, hvad de skal gøre op til jul.

- Det bliver formentlig ikke lige så restriktivt som sidste år, hvor man slet ikke kunne noget. Men netop for at undgå det kan det godt være, at der skal nye tiltag til, siger Eva Ravnbøl.

Grækenland strammer også

I Grækenland har man ligeledes skruet op for restriktionerne i forsøget på at få flere til at blive vaccineret.

For at gå på arbejde skal man være enten vaccineret eller lade sig teste to gange om ugen, og hvis man arbejder i sundhedssektoren, mister man sit arbejde, hvis ikke man er vaccineret.

- Der er en stor del af befolkningen, som synes, tiltagene er fornuftige og nødvendige, fordi man ser ind i en ny stigning og endnu en bølge af pandemien, der breder sig i Grækenland. Andre ser det som en knægtelse af deres demokratiske rettigheder, at politikerne blander sig i, hvad man skal putte i sin krop.

- Så der er to grupper, hvor de, der er for restriktionerne, er størst, men der er også en del af befolkningen, og en større del, der er imod, siger TV 2s korrespondent Jeppe Krogager.

Han fortæller samtidig, at restriktionerne indtil videre ser ud til at virke, hvorfor andelen af færdigvaccinerede, nuværende 61 procent, formentlig vil stige.

- De her dage, hvor man har strammet skruen og indført ekstra restriktioner, er der store grupper af befolkningen, der har tilmeldt sig vaccination. Så det hjælper, men det er også fra et lavt tal, siger han.