Udland

Lukasjenko: Hviderusland vil sende migranter hjem

Udmelding fra Lukasjeno kommer, mens EU-udenrigsministre er ved at samles for at vedtage flere sanktioner.

Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, siger, at Hviderusland arbejder på at returnere migranter til deres hjemlande. Det skriver AFP.

Den hviderussiske leder siger ifølge Reuters, at "Hviderusland er parat til at sende flygtninge hjem til deres hjemland, hvis de har ændret mening med hensyn til at komme ind i EU".

- En aktiv indsats er i gang på dette område for at overbevise og bede folk om at tage hjem, men ingen ønsker at tage hjem, siger Lukasjenko ifølge det hviderussiske statslige nyhedsbureau Belta.

Ministermøde

Udmeldingen fra den hviderussiske præsident kommer, på et tidspunkt hvor EU's udenrigsministre er på vej til et udenrigsministermøde i Bruxelles for at drøfte flere sanktioner mod Hviderusland.

- Det er helt afgørende, at der på udenrigsministermødet i dag (mandag, red.) opnås enighed om at stå samlet mod Belarus (Hviderusland, red.), Lukasjenko og hans hybridangreb mod EU, hvor han importerer mennesker og sætter dem ind mod EU's grænser, sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) tidligere mandag.

Europæiske ledere beskylder Lukasjenkos regime for at have lokket migranterne til at rejse til Hviderusland. Angiveligt ved at love dem, at de kan komme ind i EU den vej.

Det er den femte sanktionspakke mod Hviderusland, som EU's udenrigsministre forventes at godkende mandag.

Lukasjenko siger også, at Hviderusland hurtigt ville kunne flyve migranter til Tyskland med landets statslige luftfartsselskab Belavia, hvis Polen ikke åbner "en humanitær korridor".

- Vi ville kunne sende dem til München med vore egne fly om nødvendigt, siger Lukasjenko, som tilføjer, at Hviderusland ikke ønsker at se migrantkrisen eskalere til en "konflikt".