Udland

Biden underskriver infrastrukturpakke for milliarder

Aftalen er blevet til på tværs af demokrater og republikanere og skal tage hånd om alt fra klimasikring til internetforbindelser.

Mandag underskrev den amerikanske præsident, Joe Biden, en længe ventet aftale for landets infrastruktur.

Aftalen på det astronomiske beløb 1000 milliarder dollars indeholder blandt andet den største investering i brosystemer i knap 70 år, ligesom den skal investere i elektriske skolebusser og bedre internetforbindelser.

Og det var en tilfreds præsident, der efter ugevis af forhandlinger endelig kunne sætte sit navn på en aftale, der er indgået på tværs af de to store partier, Det Demokratiske Parti og Det Republikanske Parti:

- Mit budskab til det amerikanske folk er: USA er oppe at køre igen, og jeres liv vil ændre sig til det bedre, lød det fra Biden ved underskriftsceremonien.

Klimasikring og bedre internet

Infrastrukturpakken er et af Bidens største politiske projekter og har en historisk størrelse - også selvom Joe Biden oprindeligt havde lagt ud med et endnu mere ambitiøst forslag.

Og to-do listen er lang.

I Californien, der i en årrække har kæmpet med tørke og voldsomme naturbrande, vil det for eksempel kunne mærkes, at der nu bliver flere penge til blandt andet at sikre transporten mod det ekstreme vejr.

- Præsident Biden har forstået vigtigheden af at klimasikre sig mod fremtiden, har statens guvernør, Gavin Newsom, udtalt om aftalen ifølge The New York Times.

Også i staten Alaska kan de se frem til at få et færgesystem, der gør det nemmere for indbyggere i udkantsområder at komme frem og tilbage, ligesom indbyggerne i Mississippi kan se frem til en udbygning af bredbåndsnettet.

- Demokrater og republikanere kan godt arbejde sammen

Aftalen er også historisk, fordi den samler republikanere og demokrater i en omfattende aftale på et vigtigt område.

Aftalen er et bevis på, at demokrater og republikanere kan arbejde sammen og levere nogle resultater

Joe Biden, USA's præsident

Flere republikanere havde ellers modsat sig infrastrukturpakken på forhånd af frygt for, at den ville puste til den allerede i forvejen stigende inflation i USA.

Alligevel valgte 13 republikanere altså at stemme for aftalen, hvilket blev udslagsgivende for, at det lykkedes for Joe Biden at få den igennem i Kongressen:

- Aftalen, som jeg nu underskriver til lov, er et bevis til skeptikerne på, at demokrater og republikanere kan arbejde sammen og levere nogle resultater. Vi kan levere ægte resultater til ægte mennesker, udtalte Biden mandag.