Tre sneleoparder dør med corona i amerikansk børnezoo

Det er ikke første gang, at en zoologisk have har kæmpet med coronasmitte.

Tre sneleoparder i Lincoln Children's Zoo i Nebraska er døde af komplikationer fra smitte med covid-19.

Det skriver flere medier.

De tre sneleoparder - Ranney, Everest og Makalu - begyndte ellers at blive behandlet for virussen i sidste måned. Men de kom sig altså aldrig.

- Det her tab er hjerteskærende, og vi sørger alle sammen, skriver den zoologiske have på Facebook.

Corona i zoologiske haver

Det er ikke første gang, at en zoologisk have har kæmpet med coronasmitte.

En hunløve i den indiske zoo Arignar Anna Zoological Park mistede livet i juni, mens en hanløve fra Honolulu Zoo døde i oktober.

Imens er andre dyr også blevet smittet - både store katte og gorillaer - men langt de fleste er kommet sig.

Det gælder også to tigre fra Lincoln Children's Zoo, Axl og Kumar. De blev smittet med coronavirus nogenlunde samtidig med sneleoparderne, men er raske igen.

Det vides ikke, hvordan tigrene og sneleoparderne er blevet smittet, og om de led af sygdomme i forvejen. Men generelt er kattedyr mere modtagelige over for covid-19.

- Kattedyr er - ligesom mink - mere modtagelige over for netop covid-19, fordi deres såkaldte receptorer, som virus kan binde sig til, er næsten identiske med menneskers receptorer, forklarede Lars Erik Larsen, professor i veterinær virologi på Københavns Universitet, tidligere til TV 2.

Bekymrende smitte

Generelt ses coronavirus hos dyr i fangenskab relativt sjældent, men smitte blandt dyr er noget, der har bekymret forskere under pandemien.

Når en virus inficerer en ny art, risikerer virussen nemlig at mutere.

I slutningen af 2020, da virussen sprang over til opdrættede mink i Danmark, udviklede virussen mutationen cluster-5. Og det rejste en masse spørgsmål om, hvilke konsekvenser mutationen kunne få for mennesker eller for vaccinerne.

- Der er en risiko for, at nogle mutationer overkommer det forsvar, vi har, har Lone Simonsen, professor i folkesundhed ved RUC, tidligere forklaret til TV 2.