Udland

Situationen spidser til ved grænsen - militærøvelser og hul i hegnet

Hviderusland får solid støtte fra nabolandet Rusland - men på ét område har landet overvurderet støtten fra den russiske allierede.

Situationen ved grænsen mellem Polen og Hviderusland spidser til.

Søndag oplyste polsk politi, at en gruppe på omkring 50 migranter var brudt gennem grænsehegnet og var kommet ind i Polen i nærheden af landsbyen Starzyna, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Katarzyna Zdanowitz, der er talsmand for det polske grænsepoliti, fortæller, at alle migranterne blev fanget af polsk politi eller militær og sendt tilbage over grænsen til Hviderusland.

Det tyder på, at Polen konsekvent overtræder de internationale regler, der sikrer migranterne retten til at søge asyl og få deres asylanmodning behandlet, når de er nået ind på polsk territorium.

"Som i en krigszone"

På den hviderussiske side af grænsen oplyser grænsemyndighederne til CNN, at der nu er samlet omkring 2000 migranter langs grænsen. Myndighederne siger samtidigt, at tallet ventes at stige til omkring 5000 i løbet af den næste uge.

TV 2s korrespondent Claus Borg befinder sig i grænseområdet på den polske side af grænsen, men han fortæller, at polsk politi og militær forhindrer alle uafhængige pressefolk i at nå helt frem til grænsen.

- Der er lukket helt ned. Vi bliver stoppet af vejspærringer og nægtet adgang. Det er som at bevæge sig i en krigszone. Men vi kan observere fra afstand, hvordan militærkonvojer med polske soldater kører forstærkninger til området, siger han.

I forvejen har Polen sendt omkring 15.000 soldater til grænsen mod Hviderusland.

De polske grænsemyndigheder anklager de hviderussiske myndigheder for at hjælpe migranterne på mange forskellige måder i deres forsøg på at krydse grænsen.

Ifølge de polske myndigheder har hviderussiske soldater eller politifolk klippet hul i grænsehegnet og hjulpet migranterne frem til hullet. De anklager også hviderusserne for at have forsynet migranterne med kasteskyts som sten og brændestykker - og sågar tåregasgranater - til brug mod de polske grænsevagter.

De burde vide, at vi skam er vågne

Vladimir Putin, Ruslands præsident

Den militære spænding i området - og hele regionen - fortsætter med at stige.

Militær optrapning

Hviderusland har holdt en militærøvelse nær grænsen sammen med nabolandet Rusland, og Rusland har i løbet af ugen demonstreret sin solidaritet med Hviderusland ved at overflyve landet med tunge bombefly.

Samtidigt har NATO gennemført en militærøvelse i Sortehavet, mens Ukraine har sendt 8500 soldater til landets grænse mod Hviderusland.

Både Rusland og NATO beskylder modparten for at optrappe situationen på en farlig måde.

Den russiske præsident Vladimir Putin kaldte lørdag NATO-øvelsen i Sortehavet for ”en alvorlig udfordring” til Rusland, der kommer helt uden advarsel.

- Det ser ud til, at NATO simpelthen vil holde os vågne. De burde vide, at vi skam er vågne, sagde den russiske præsident i et interview med tv-stationen Russia 24.

Truer med at stoppe gassen

På et område ser det dog ud til, at den hviderussiske præsident Alexander Lukasjenko har overvurderet den støtte, som han kan forvente fra sin vigtigste allierede Vladimir Putin, skriver BBC.

Torsdag truede Lukasjenko EU med at afbryde de vitale gasforsyninger fra Rusland til EU, der løber i gasledninger gennem Hviderusland.

Truslen kom som gengældelse for, at EU truede Hviderusland med skærpede sanktioner – oven i de sanktioner, der allerede er i kraft på grund af Lukasjenkos undertrykkelse af landets opposition og svindel ved det seneste parlamentsvalg.

Men Lukasjenko havde ikke taget den russiske sælger af gassen i ed, før han udstedte den trussel.

- Lukasjenko er præsident for det land, som gassen passerer igennem. Så i teorien kan han selvfølgelig beordre vores gasforsyninger afbrudt. Men det vil betyde et brud på vores kontrakt, og jeg håber ikke det kommer til at ske, kommenterer Vladimir Putin ifølge CNN.

Putin understreger, at han ikke var taget med på råd, før Lukasjenko fremsatte sin trussel.

- Jeg vil tale med ham for en sikkerheds skyld. Hvis det da ikke var noget, han fik sagt i et øjebliks ophidselse, siger Putin.

Hævn for sanktioner

Polen og resten af EU ser konflikten langs grænsen som Hvideruslands forsøg på at presse EU til at hæve sanktionerne mod landet.

EU mener, at Hviderusland lokker migranter og asylsøgere fra Mellemøsten til at søge mod EU ad den vej.

Anklagen lyder, at Hviderusland uden at kræve visum lader migranter og asylsøgere fra Mellemøsten flyve til hovedstaden Minsk, hvorfra de bliver fragtet op til den polske grænse.

Det har fået EU til at true de flyselskaber, der flyver ruterne til Minsk, med sanktioner, hvis ikke de stopper trafikken.

Hviderusland har benægtet, at landet spiller nogen aktiv rolle i migranternes forsøg på at nå frem til EU.