Coronavirus

Merkel: Uvaccinerede har en forpligtelse over for samfundet

Tyskland står ligesom mange andre europæiske lande over for en fjerde bølge af coronapandemien.

Tysklands afgående forbundskansler, Angela Merkel, beder ikke-vaccinerede tyskere om at tænke sig om en ekstra gang og tage imod vaccinen med coronavirus.

Det sker på et virtuelt møde torsdag, hvor hun adresserer den fjerde bølge af pandemien, som Tyskland og mange andre lande i Europa står over for.

- Folk, der stadig ikke er vaccineret, mens den fjerde bølge tager fat, må forstå, at de har en pligt over for resten af samfundet til at beskytte andre, siger Merkel.

Ikke-vaccinerede spreder corona

Det stigende smittetal over hele Europa i de seneste uger har vakt bekymring hos sundhedseksperter omkring, at sundhedsvæsnet igen risikerer at blive overvældet.

Stigningen skyldes delvist, at ikke-vaccinerede stadig spreder sygdommen.

- Vi er nødt til at gøre det klart. Alle har retten til og muligheden for at kunne bestemme om de vil vaccineres. Det er fantastisk, og det er en kæmpe præstation af videnskaben og teknologien.

- Men man har også en vis moralsk forpligtelse til at tage hensyn til sine medborgere, siger Merkel.

Antal døde vokser også

Den seneste uge har Tyskland gentagne gange sat nye smitterekorder, og torsdag morgen blev der for første gang registreret mere end 50.000 nye smittede på et døgn.

Det er ikke kun antallet af smittede, der vokser. Det samme er også tilfældet for antallet af døde og indlagte med covid-19.

Som følge af situationen har myndighederne i Berlin besluttet at stramme restriktionerne i byen.

Således vil det fra på mandag med enkelte undtagelser ikke længere være muligt for uvaccinerede personer at få adgang til restauranter, barer, fitnesscentre og frisører i hovedstaden.

Under Tysklands føderale system har de 16 delstater rig mulighed for at styre deres egen tilgang til pandemihåndtering.

Ligesom Berlin har delstaten Sachsen i begyndelsen af ugen indført nye restriktioner for uvaccinerede, mens Bayern og Baden-Württemberg planlægger at gøre det samme.