Udland

I Danmark skal vi igen vise coronapas – men hvordan ser det ud i andre lande?

Mange europæiske lande strammer skruen for ikkevaccinerede. I en østrigsk delstat skal de blive hjemme.

Danskerne skal igen hive coronapasset op af lommen, når de skal på restaurant, i biografen eller til arrangementer med mange mennesker.

Samtidig har beskæftigelsesminister Mattias Tessfaye (S) fredag lagt op til, at virksomheder snart skal kunne kræve, at deres medarbejdere skal fremvise coronapas.

Og statsminister Mette Frederiksen (S) har ikke villet afvise, at der kan komme yderligere tiltag over for ikkevaccinerede danskere.

En række lande har dog taget langt mere vidtrækkende restriktioner i brug. Her kan du få et overblik over, hvordan smittens indtog sætter sit præg på dagligdagen i andre europæiske lande.

Nuuk indfører forsamlingsloft

I Grønlands hovedstad, Nuuk, indføres blandt andet et forsamlingsloft på 20 personer. Forsamlingsloftet gælder både indendørs og udendørs, men ikke i butikker, på uddannelsesinstitutioner og ved politiske forsamlinger.

Grønland har i den seneste tid set en øget smitte. Den har især spredt sig blandt børn, og det har resulteret i, at to af hovedstadens skoler har sendt et stort antal elever hjem.

Samtidig indføres restriktioner for udrejse fra Nuuk. Således vil rejser fra Nuuk kun være tilladt for færdigvaccinerede, der samtidig har en negativ coronatest.

De nye restriktioner træder i kraft lørdag og gælder foreløbigt frem til 26. november.

Østrig lukker ned for ikkevaccinerede

Blandt de mere vidtrækkende er Østrigs restriktioner. Torsdag udtalte Østrigs kansler, Alexander Schallenberg, til nyhedsbureauet APA, at en nedlukning for de ikkevaccinerede "formentlig er uundgåelig".

Han sagde samtidig, at "to ud af tre ikke skal bøde for, at andre har været tøvende".

Smitten stiger i landet, og værst står det til i den nordlige delstat Oberösterreich, hvor man allerede nu planlægger at indføre restriktioner fra på mandag, hvis det godkendes på regeringsplan.

Ifølge The Guardian medfører det, at ikkevaccinerede kun kan forlade hjemmet, hvis det er strengt nødvendigt. Det gælder eksempelvis, hvis de skal på arbejde, handle ind eller dyrke motion.

Kritikere hævder dog, at det kan blive svært at håndhæve.

Shallenberg sagde også, at restriktionernes gennemslagskraft afhænger af, at personer bruger deres "sunde fornuft", fordi de hverken har mulighed for eller lyst til at kontrollere ethvert gadehjørne.

Holland lukker delvist ned i tre uger

I Holland har man valgt at lukke landet delvist ned. Det betyder blandt andet, at barer, restauranter og de mest nødvendige butikker lukker fra klokken 20 om aftenen. Andre butikker og frisører lukker allerede klokken 18.

Tiltaget gælder i tre uger, oplyste Hollands premierminister, Mark Rutte fredag.

På et pressemøde fredag aften udtalte premierministeren, at der er tale om "en hård kur", som blandt andet vil gå ud over butikker, sport og hotel- og restaurationsbranchen.

- Der er tale om en hård kur i nogle få uger, fordi virusset er overalt – i hele landet, i alle sektorer og i alle aldre, siger den hollandske regeringsleder.

I Tyskland bliver coronatest gratis for ikkevaccinerede

Tyskerne har valgt at skifte kurs.

Hvor de i begyndelsen valgte pisk, har de nu valgt gulerod ved at gøre coronatest gratis for alle ikkevaccinerede.

11. oktober blev det nemlig vedtaget, at ikkevaccinerede skulle betale for coronatest i Tyskland, fordi regeringen ikke mente, at resten af samfundet skulle betale for, at folk, der ikke var blevet vaccineret, skulle testes flere gange om ugen.