Coronavirus

Tusindvis af plejehjemsansatte i Storbritannien kan snart miste deres job på grund af vaccinekrav

Omkring 30.000 plejehjemsbeboere kan ende med at blive påvirket af de mange afskedigelser, viser analyse.

Flere tusinde plejehjemsansatte i Storbritannien risikerer at miste deres job.

Det skriver The Guardian.

Torsdag er nemlig sidste frist for personalet for at få deres andet vaccinestik mod coronavirus – ellers må de ikke møde på arbejde.

Det er den britiske regering, der har besluttet, at de ansatte på landets plejehjem skal være vaccineret som en del af deres ”intet stik, intet job” politik.

I skrivende stund mangler mere end 50.000 ansatte i plejesektoren stadig at få begge stik.

Og med mindre de kan flyttes til andre jobfunktioner eller er fritaget fra vaccine af helbredsmæssige årsager, har de kun få timer at løbe på, inden de må sige farvel til deres arbejde.

Giver rekrutteringsproblemer

Omkring 30.000 plejehjemsbeboere vil blive påvirket af de mange afskedigelser. Det anslår en analyse lavet af The Guardian.

I forvejen kæmper den engelske plejesektor med at få nok personale.

Vi skal undgå skader, der kan forhindres, og beskytte patienterne i det britiske sundhedsvæsen

Sajid Javid, britisk sundhedsminister

Ifølge The Guardian og tal fra det britiske sundhedsvæsen mangler mindst 105.000 stillinger at blive besat på landets plejehjem.

Anita Astle, som er leder af Wren Hall plejehjem i Selston, fortæller til BBC, at på nuværende tidspunkt tager én ansat sig af fem beboere. Tidligere var det tal nede på to en halv beboere per ansat.

- Det er ekstremt svært at rekruttere nu, og det har betydet, at vores bemanding ikke er, hvad den har været, siger hun og fortæller, at ni ansatte indtil videre har sagt op, fordi de ikke vil vaccineres.

Sundhedsminister udvider vaccinekrav

Men det er ikke kun plejehjemspersonalet, der bliver ramt af den britiske regerings vaccinekrav, skriver Sky News.

Fra april 2022 skal alt frontlinjepersonale i sundhedssektoren være vaccineret, hvis de vil fortsætte med deres arbejde. Sådan lød det fra den britiske sundhedsminister, Sajid Javid, tirsdag.

- Vi skal undgå skader, der kan forhindres, og beskytte patienterne i NHS (det britiske sundhedsvæsen, red.). Vi skal beskytte kollegaerne i NHS og selvfølgelig beskytte NHS selv, sagde sundhedsministeren.

Den seneste tid har smittetallene været på vej ned i Storbritannien. Torsdag lå det daglige smittetal på omkring 39.000. For præcis en måned siden testede næsten 50.000 britere positive for coronavirus.

Alt i mens er cirka 80 procent af befolkningen færdigvaccineret.

Halvandet år med coronavirus har til gengæld skabt en rekordstor pukkel på hospitalerne i England. Nye tal viser, at 5,8 millioner briter venter på at få foretaget rutineundersøgelser. Det skriver The Guardian.

Og med en vinter lige rundt om hjørnet, hvor coronasmitten forventes at stige, er det med vilje, at kravet først udvides til andre dele af sundhedssektoren til foråret, siger Sajid Javid.

Følger i slipstrømmen af andre lande

Andre steder i verdenen har man også valgt at gøre vaccinen obligatorisk for sundhedspersonale.

I Frankrig har alle sundhedsmedarbejde siden midten af september skullet være vaccineret. Medarbejdere, der ikke følger kravet, risikerer bøder eller andre sanktioner.

Og i Grækenland udløb plejehjemspersonalet frist for at få en vaccine også i september.

I Danmark er det frivilligt, om sundhedspersonale ønsker at blive vaccineret.

Men i starten af november måned meldte A.P. Møller – Mærsk ud, som den første større virksomhed i Danmark, at de i fremtiden kommer til at kræve, at deres ansatte møder vaccinerede op på kontoret.