Udland

Migrantkrise får EU til at indføre nye sanktioner mod Hviderusland

EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen, har diskuteret migrantkrisen ved Polens grænse med præsident Biden.

Flere end 2000 migranter er lige nu fanget i et ingenmandsland ved grænsen mellem Hviderusland og Polen.

Hviderusland anklages for at bruge migranterne som brikker i et politisk spil, og det får nu EU til at indføre nye sanktioner mod landet.

EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen, diskuterede onsdag migrantkrisen med USA's præsident, Joe Biden, i Det Hvide Hus.

- Det er et diktatorisk regimes forsøg på at destabilisere dets demokratiske naboer. Det vil ikke lykkes. Vi kender mønstrene. Vi er vant til det fra forsøgene på at påvirke demokratiske valg. Vi kan se cyberangrebene og desinformationen, sagde von der Leyen efter mødet med Biden.

Kort efter skrev EU's kommissionsformand på Twitter:

- Dette er et hybridangreb. Ikke en migrationskrise. I starten af næste uge vil vi meget hurtigt udvide vores sanktioner mod Hviderusland.

Migranter dør i kulden

Det er femte gang, at EU indfører sanktioner som følge af det omstridte valg i Hviderusland i august 2020.

Ifølge de officielle tal fik Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, 80 procent af stemmerne, men både oppositionen i landet og udenlandske iagttagere har betvivlet valgresultatet.

EU's sanktioner indebærer blandt andet økonomiske restriktioner mod organisationer og højtstående personer i Lukasjenkos regering.

Ifølge EU hjælper Hviderusland migranterne, som primært stammer fra Mellemøsten, med først at komme til Hviderusland og siden til grænsen til EU-landet Polen.

Det sker ifølge EU som hævn for sanktionerne mod Lukasjenko og hans regime.

Efter at migranterne er blevet afvist af de polske grænsevagter, der har afspærret grænsen med hegn, barrierer og pigtråd, forhindrer hviderussiske grænsevagter migranterne i at vende tilbage til Hviderusland.

Resultatet er, at migranterne bliver fanget i ingenmandsland inde i et skovområde langs grænsen, hvor de må slå lejr under primitive forhold i temperaturer tæt på frysepunktet.

Indtil videre er mindst otte mennesker meldt døde af kulde eller af andre grunde langs grænsen.

- En manifestation af statsterrorisme

Den tilspidsede situation ved grænsen fik onsdag den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, til at skærpe retorikken. Han mener, at Hvideruslands handlinger har karakter af terrorisme.

- Hvad vi står over for her – og det er vi nødt til at sige helt klart – er en manifestation af statsterrorisme. Det er en stiltiende hævn fra Lukasjenkos side, fordi vi støttede demokratiske valg, og fordi vi støttede folket i Hviderusland i fjor, sagde Mateusz Morawiecki på et pressemøde.

Alene i år har 30.000 migranter krydset grænsen mellem Hviderusland og Polen illegalt.

Omkring 6100 af dem er kommet videre til Tyskland, hvor de har søgt om asyl. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Polens forsvarsminister, Mariusz Blaszczak, oplyser til radiostationen PR1, at der nu er 15.000 polske soldater i grænseområdet til Hviderusland.