Udland

Tusindvis af migranter fanget på grænse: - Hjernen bag sidder i Moskva, siger premierminister

Hvideruslands præsident Lukasjenko er blot en brik i den russiske præsident Putins politiske spil, lyder anklagen fra Polen.

Mens tusindvis af migranter er fanget på grænsen mellem Polen og Hviderusland, kaster Polens premierminister nu yderligere benzin på bålet.

EU beskylder Hvideruslands præsident, Lukasjenko, for at sende migranterne mod EU, men ifølge Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, er Lukasjenko blot en brik i den russiske præsident Putins spil.

- Ruslands neoimperialistiske politik vinder frem. Det ser vi meget tydeligt. Disse angreb udføres af Lukasjenko, men hjernen bag sidder i Moskva og hedder Putin, sagde Mateusz Morawiecki tirsdag i en tale til det polske parlament.

I Moskva svarer Putins talsmand, Dmitrij Peskov, at udtalelsen fra den polske regeringsleder er "uacceptabel".

6100 migranter er nået til Tyskland

Op mod 1000 nye migranter nåede mandag frem til grænsen mellem Hviderusland og Polen, hvor polske grænsevagter har forhindret dem i at komme ind i EU-landet Polen.

Alene i år har 30.000 migranter krydset grænsen mellem Hviderusland og Polen illegalt. Omkring 6100 af dem er kommet videre til Tyskland, hvor de har søgt om asyl. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Onsdag er der forlydender, om at to grupper af migranter skulle være brudt gennem grænsehegnet til Polen. Det oplyser det polske nyhedsbureau PAP.

Ifølge den lokale radiostation Bialystok har migranterne ødelagt barriererne nær landsbyerne Krynki og Bialowieza og er gået ind over grænsen. Radiostationen oplyser, at flere migranter er blevet taget til fange og ført tilbage til Hviderusland.

Fanget i ingenmandsland

EU har i flere måneder beskyldt de hviderussiske myndigheder for at orkestrere migrantkrisen ved den polske grænse.

Ifølge EU hjælper Hviderusland migranterne, som primært stammer fra Mellemøsten, med først at komme til Hviderusland og siden til området ved grænsen til Polen.

Efter migranterne er blevet afvist af de polske grænsevagter, der har afspærret grænsen med hegn, barrierer og pigtråd, forhindrer hviderussiske grænsevagter migranterne i at vende tilbage til Hviderusland.

Resultatet er, at migranterne bliver fanget i ingenmandsland inde i et skovområde langs grænsen, hvor de må slå lejr under primitive forhold i temperaturer tæt ved frysepunktet.

Indtil videre er mindst otte mennesker meldt døde af kulde eller af andre grunde langs grænsen.

Polens forsvarsminister Mariusz Blaszczak siger onsdag til radiostationen PR1, at der nu er 15.000 polske soldater i grænseområdet til Hviderusland.

Danmark har sendt hegn til Litauen

Polen og EU mener, at Hviderusland bruger migranterne som et politisk våben til at true EU.

Ifølge EU sker det som gengældelse for de skrappe sanktioner, som EU har pålagt den hviderussiske præsident Alexander Lukasjenko og hans regime.

Sanktionerne indebærer blandt andet økonomiske restriktioner mod organisationer og højtstående personer i Lukasjenkos regering.

Lukasjenko afviser anklagerne fra EU og siger til gengæld, at migranterne ved grænsen blot ønsker at ”benytte sig af deres ret til at søge asyl i EU”.

Udover Polen er Hviderusland også anklaget for at sende migranter til grænsen mod Litauen og Letland. Det fik i september Danmark til at sende 15 kilometer pigtrådshegn til Litauen for at styrke landets grænse mod det stigende antal migranter fra Hviderusland.