Udland

Terrorist til Frankrigs tidligere præsident: - Det er din skyld, at vi angreb Paris

En chokerende lydoptagelse fra terrorangrebet i Paris i 2015 har vakt stor opsigt forud for tidligere præsident François Hollandes vidneudsagn.

Onsdag afgiver Frankrigs tidligere præsident, François Hollande, forklaring i retssagen for terrorangrebene i Paris den 13. november 2015.

I retssalen kommer han for første gang til at stå ansigt til ansigt med de 14 tiltalte – heriblandt den eneste overlevende terrorist fra angrebene, fransk-belgiske Salah Abdeslam.

Salah Abdeslam formodes at have spillet en central rolle i planlægningen og udførelsen af angrebene og har ikke lagt skjul på, at terrorcellen slog til mod Frankrig som hævn for François Hollandes beslutning om at udføre bombeangreb i Syrien i 2015.

- Vi angreb Frankrig og civile, men det var intet personligt mod dem. Men François Hollande vidste, hvilke risici han tog ved at angribe Islamisk Stat i Syrien, sagde Salah Abdeslam på retssagens første dag i september.

François Hollande er indkaldt som vidne for at redegøre for sine beslutninger i tiden omkring angrebene – men det forventes også, at retten vil bore i, hvorvidt det tidligere statsoverhoved havde undervurderet terrortruslen.

Hemmelig lydfil

François Hollandes vidneudsagn spiller en vigtig rolle i retssagen, da terrorcellens motiv har alt at gøre med den tidligere præsident. Det bekræftede en tidligere hemmeligholdt lydfil, som blev afspillet i retten for nylig.

På den 2,5 time lange optagelse, der stammer fra spillestedet Bataclan, kan man høre massakren udspille sig, sekund for sekund. Lydfilen har i lang tid kun været kendt af politiet og anklagemyndigheden, og der gik en kold vind igennem retssalen, da en del af den blev afspillet.

Fire minutters grum rædsel, skriver de franske medier, der efterlod mange af de overlevende og pårørende med ansigtet gemt i hænderne.

Optagelsen er ikke offentligt tilgængelig, men i retten hørte man, hvordan to af terroristerne talte til de gidseltagne koncertgæster: "De franske og amerikanske soldater bomber vores brødre i Syrien og Irak," lyder det.

Herefter høres der skud, som affyres ét efter ét – likvideringer. Den ene terrorist truer gidslerne med, at de får en kugle i hovedet, hvis de bevæger sig eller ikke gør, som han siger. En anden proklamerer, at folk kan takke François Hollande for angrebet, da det er ham, der har slået til mod muslimerne:

- Vesten har bombet os i ørkenen. Men vi bomber her på jorden, vi har ikke brug for fly. I har valgt præsident Hollande. Tak ham for det her. Hævnens time er kommet. Og vid, at det her kun er begyndelsen, lyder det i optagelsen.

Lyn-analyse

François Hollandes optræden i retten er en vigtig del af retssagen. Ikke nødvendigvis fordi den vil bringe meget nyt med sig, men fordi den symbolsk har stor betydning for både de overlevende, de pårørende og for hele Frankrig. Han var landsfaderen under terrorangrebet og ham, der havde ansvaret for den førte aktivistiske udenrigspolitik, ikke mindst i Syrien. Så hans forklaring skal understøtte, at landet er et velfungerende demokrati, som ikke lader sig tryne af ondskaben. Og som gør op med angriberne og ikke mister grebet, selv i en situation, hvor alt umiddelbart virker kaotisk.

Smerten, der aldrig forsvinder

Den barske lydoptagelse blev afspillet i retten på opfordring fra en af de overlevende fra Bataclan.

Arthur Dénouveaux, der er formand for offerforeningen Life for Paris, var til koncerten den aften på spillestedet og har presset på for, at retten skulle høre angrebet med egne ører. For den demonstrerer, hvor iskoldt terroristerne handlede under attentatet.

- Ofrene har allerede fortalt de værste historier fra den aften. Det ville være forkert, hvis vi ikke også får lyden at høre. Det er hårdt, men jeg mener, vi er klar til at bearbejde traumet, fortæller han til TV 2.

Det er også Arthur Dénouveaux, der med sin forening har anmodet François Hollande om at vidne i retten – for han var den eneste, der havde det fulde overblik og traf de politiske beslutninger den 13. november 2015.

- Den viden bør han selvfølgelig dele i retten. Derudover har han også modtaget mange af de overlevende i sit eget hjem og gør det stadig. Derfor kan han også vidne om smerten, der aldrig forsvinder og om terrorens rædsel i folks liv, siger han.

Vigtig retssag for demokratiet

François Hollande har forud for retssagen slået fast, at han anser rettergangen for nødvendig – både for demokratiet og for helingen af sårene på den franske folkesjæl.

- Det er vigtigt at vise over for de fanatiske ideologier, som udfordrer vores værdier og principper, at vi handler inden for lovens rammer. De tiltalte, heriblandt Salah Abdeslam, har ret til en advokat og til at udtale sig i retten, sagde han, da retssagen begyndte den 8. september.

- En retssag er ikke en hævn, og denne retssag vil ikke splitte os men forene os. Vi vil vise over for verden, at vi kan give ofrene en stemme, og vi vil bevise, at demokrati er stærkere end terrorisme.

Der forventes dom i retssagen mod de 14 tiltalte den 25. maj næste år.