Udland

Teenager bag skuddrab i Kenosha brød sammen i retten: - Jeg blev trængt op i et hjørne

Kyle Rittenhouse er anklaget for drabene på to demonstranter i Kenosha sidste år, men nægter sig fortsat skyldig.

Onsdag fortsatte retssagen mod den 18-årige Kyle Rittenhouse i Kenosha i staten Wisconsin.

I vidneskranken sad hovedpersonen Kyle Rittenhouse, der er anklaget for at have skudt og dræbt to demonstranter sidste år i august, selv.

Da en ellers fattet Rittenhouse blev bedt om at redegøre for sekunderne, lige inden han trykkede på aftrækkeren, blev det hele imidlertid for meget for den unge mand, der brød helt sammen i retten:

- Jeg blev trængt op i et hjørne og..., lød det fra den 18-årige, der derefter krøb sammen i tårer, indtil dommeren bad salen om at gå til formiddagspause.

Tog ikke til Kenosha for at komme i problemer

Kyle Rittenhouse er anklaget for drabene på den 36-årige Joseph Rosenbaum og den 26-årige Anthony Huber i august sidste år under raceurolighederne i Kenosha.

Uroligheder, der begyndte med politiets skud mod den 29-årige sorte mand Jacob Blake og som kom efter en sommer med Black Lives Matter-demonstrationer over hele verden.

Undervejs blev urolighederne mere og mere voldsomme med blandt andet ildspåsættelser af forretninger og sammenstød mellem demonstranter og hvide, bevæbnede militsgrupper til følge.

Det var en af de militsgrupper, som den dengang 17-årige Kyle Rittenhouse tilsluttede sig, da han 25. august 2020 satte sig ind i en bil og kørte hele vejen gennem staten til Kenosha.

Med sig havde han en riffel af typen AR-15 - efter eget udsagn for at kunne "beskytte sit lokalsamfund mod demonstranterne".

Kyle Rittenhouse havde foruden sin riffel taget et førstehjælpskit med for at hjælpe de sårede ved sammenstødene:

- Jeg tog derhen (til Kenosha, red.) for at yde førstehjælp. Ikke for at komme i problemer, udtalte han i retten onsdag ifølge CNN.

Men under et sammenstød endte den 17-årige med at skyde og dræbe to af demonstranterne, ligesom han sårede en tredje person.

Blev kørt til politistationen af sin mor

Kort efter skuddene forsøgte Kyle Rittenhouse at melde sig selv til politiet i Kenosha, men uden held.

Der skete for meget på stedet, til at han kunne komme ordentligt i kontakt med politiet, fortalte den 18-årige i retten:

- Jeg var i chok. Jeg kan ikke rigtig huske, hvad der skete der (i samtalen med politiet, red.). Jeg freakede helt ud, og mit hoved kørte rundt.

I stedet for at blive ved urolighederne i Kenosha, valgte Kyle Rittenhouse derfor at kontakte det lokale politi i hjembyen, hvor han fik held med at melde sig selv.

Hans mor, Wendy Rittenhouse, kørte ham hele vejen dertil.

Nægter sig skyldig i drab

Sagen fik med det samme stor opmærksomhed i USA.

Opmærksomheden blev ikke mindre, da den daværende præsident, Donald Trump, nægtede at fordømme drabene, men i stedet forklarede det som selvforsvar.

- Han forsøgte at komme væk fra dem. Og så faldt han, og så angreb de ham på meget voldelig vis. Jeg går ud fra, at han var i meget store problemer. Han ville være blevet dræbt. Men det er under efterforskning, sagde Trump dengang ved et pressemøde.

Kyle Rittenhouse er i alt tiltalt for syv forhold, herunder to drab, men nægter sig fortsat skyldig og mener, at der var tale om selvforsvar.