Spanien valgte en anden vej - og nu går det langt bedre end i Danmark
Da danskerne smed alle coronarestriktioner, holdt de spanske myndigheder fast. Nu er covid-19-situationen i landet blandt de bedste i Europa.
I coronavirussens andet efterår lider Europa under et nyt angreb af covid-19, der viser, at pandemien ikke er forbi.
Ikke mindst lande i Østeuropa med lave vaccinationsrater er i knæ. De er ramt af den værste bølge siden begyndelsen af den globale sundhedskrise. Både hvad angår antal af smittede og indlæggelser på hospital.
Rumænien, hvor lidt over 25 procent af befolkningen er vaccineret, har langt over 600 smittede per 100.000 indbyggere. Og Østrig med under 70 procent vaccinerede er tæt på 1000 smittede per 100.000 indbyggere.
Men selv lande med mindst 70 procent af befolkningen vaccineret begynder at få problemer.
Storbritannien, Tyskland, Holland og Danmark kæmper for at stoppe smittespredningen og vil genindføre restriktioner eller planlægger at gøre det.
Anderledes god er situationen i Spanien, hvor tallet for smittede lige nu er omkring 58 per 100.000 indbyggere per 14 dage.
Trods lighed – stor forskel mellem Danmark og Spanien
Hvor Danmark har 75,3 procent vaccinerede, er tallet i Spanien næsten 80 procent. Og netop den høje procentdel af vaccinerede er den væsentligste årsag til succesen i kampen mod covid-19, mener spanske eksperter.
Men der er også andre.
For kigger man udelukkende på vaccinationsraten ligger Spanien og Danmark tæt. Begge lande er begyndt på tredje stik til de ældre og udsatte. Man vaccinerer ned til og med 12 år.
Men ser man på coronarestriktionerne, er der store forskelle.
Mens Spanien fortsat har krav om brug af mundbind i offentlige bygninger, skoler, butikker og transport og kun for nylig har lempet på krav til åbningstider og antal gæster på diskoteker og restauranter, kunne danskerne tilbage i august smide mundbindet i skraldespanden.
Spanske medier kunne med lige dele fascination og forundring berette om landet i nord, der som et af de første i EU smed coronarestriktionerne på porten.
- Danmark vender tilbage til normaliteten og fjerner alle coronarestriktioner, skrev dagbladet El Mundo tilbage i september.
I samme måned skrev El Pais en artikel om udviklingen i Danmark med overskriften "Danmark: landet der lever uden restriktioner med færre vaccinerede end i Spanien".
Og i en reportage fra København fortalte avisens korrespondent, at udenfor lufthaven i Kastrup var det eneste, der mindede om den smitsomme virus, flasker med desinficerende væske, der stadig stod fremme.
- Nu kan vi igen leve normalt, og det inkluderer at gå i byen. Der er ikke nogen, der er særligt bekymrede for virussen, kunne 18-årige danske Erik fortælle til El Pais, der mødte ham foran et diskotek.
Spaniens restriktioner fortsætter
På det tidspunkt var der stadig stramme regler for at holde afstand samt for antallet af gæster både indenfor og udendørs på de spanske cafeer og restauranter. Det samme gjaldt til sportsevents.
Der var begrænsninger for, hvor mange måtte sidde sammen ved et bord, brug af mundbind indtil man var bænket, og i det hele taget havde de spanske myndigheder langt fra givet spanierne fri fra regler, der skulle hindre smittespredning.
En spansk kvinde bosat i Danmark forklarede forskellen mellem Danmark og Spanien som to forskellige verdener efter at have været hjemme i Spanien på ferie i august.
- Her (i Danmark, red.) er de meget disciplinerede. Når regeringen dikterer en norm, respekterer alle den, og nu har de tillid til, at hvis de siger, man kan leve livet normalt, så er det, fordi der ikke er fare, forklarede Marta Pastur til El Pais.
Spanien: Vi gjorde det rigtige
Men spanske eksperter er enige om, at man har gjort det rigtige ved at ophæve restriktionerne langsomt og bibeholdt kravet om mundbind - også selv om en stor del af befolkningen nu er færdigvaccineret.
- Folk tror, det er en skudsikker vest, som beskytter dem mod alt. De slapper af, og antallet af smittede vokser. Vi skal fortsætte med at holde afstand, lufte ud og bruge mundbind, lyder det fra Miguel Ángel Martínez-González, professor i forebyggende medicin og den offentlige sundhed ved universitetet i Navarra.
Og foreløbig er der intet, der tyder på, at spanierne kan slippe for at bære mundbind.
Omvendt minder de spanske eksperter også om, at man i Danmark tester lagt mere end i Spanien. Derfor skal man være forsigtig med sammenligninger, lyder det.
Hvor man i Danmark har sat ind med fuld kraft på gratis testning af befolkningen, har det hele tiden i Spanien krævet en henvisning fra lægen. Ellers må man betale fra egen lomme.
Billedet af den reelle smittespredning er med andre ord formentlig langt mere præcist i Danmark.
Og så er der også en anden vigtig faktor at holde sig for øje: Spanien blev tilbage før sommerferien ramt af en coronabølge, der gør, at situationen kan være anderledes end andre steder i Europa.