Udland

Hundredevis af lobbyister for sort energi deltager i COP26

Over 100 selskaber, som beskæftiger sig med fossile brændstoffer, er repræsenteret ved klimatopmødet, viser ny rapport.

Det er ikke kun politikere og klimaaktivister, der i disse dage er at finde i den skotske by Glasgow, hvor klimatopmødet COP26 bliver afholdt.

Også lobbyister for sort energi har gjort deres indtog på COP26, som ellers er blevet kaldt ”den sidste, bedste chance” for at holde den globale opvarmning under 1,5 grader.

Mindst 503 personer med tilknytning til kul-, olie- og gasindustrien er til stede ved klimatopmødet. Det viser en en rapport lavet af NGO’en Global Witness, efter de har analyseret FN's liste over navngivne virksomhedsdeltagere.

Det gør fortalere for sort energi til den største delegation på hele mødet.

Murray Worthy, som er kampagneleder hos Global Witness, kalder det stærkt bekymrende, og han advarer mod at blive påvirket af lobbyisterne.

- Den globale handling må ikke blive omdirigeret af en flok forurenere, som ikke har nogen interesse i at se de ændringer, som er nødvendige for at beskytte folk og planeten, siger han.

Men ifølge TV 2-korrespondent Olav Christensen, der følger klimatopmødet i Glasgow, er der et formål med at have den såkaldte "sorte" industri" med til et klimatopmøde.

- I en overgangsfase har verden stadig brug for kul, olie og gas, Og selvom industrien ikke kan ændre på de videnskabelige fakta, kan de reklamere for, hvordan de har tænkt sig at gøre det bedre, siger han.

Hvem har givet dem plads ved bordet?

Fossile brændstoffer som kul-, olie- og gas er blandt de helt store klimasyndere.

En nylig rapport fra FN viste, at mange af verdens største producenter af fossilt brændstof stadig planlægger at øge produktionen i de kommende år. Det vil sige, at vejen til at leve op til klimamålene fortsat er lang.

Jeg er helt sikkert ikke komfortabel ved at have nogle af verdens største skurke til at påvirke og diktere verdens skæbne

Greta Thunberg, klimaaktivist

Derfor giver det også god mening, at folk stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor de er inviterede, siger Olav Christensen.

Formand for COP26, Alok Sharma, sidder inde med noget af svaret på det spørgsmål. Han fortæller til CNN, at det i sidste ende er op til partierne og observatørerne at bestemme, hvem der får lov at deltage.

FN-klimachef, Patricia Espinosa, siger også, at FN ikke inviterer eller anerkender deltagere tilknyttet kul-, olie- og gasbranchen, men at de ikke har kontrol over, hvilke personer hvert land registrerer som dets delegerede.

En massiv lobbyvirksomhed

Det er blandt andet Brasilien, Rusland og Canada, som har registeret medlemmer af kul-, olie- og gasindustrien som en del af deres officielle delegation.

For eksempel er én ud af otte delegerede fra Rusland lobbyister for sort energi, skriver Global Witness.

I alt kan 27 lande tilføjes til den liste.

Derudover er over 100 selskaber, som beskæftiger sig med fossile brændstoffer, repræsenteret ved klimatopmødet. Det gælder blandt andet oliegiganter som Shell og Gazprom.

Olav Christensen kan godt forstå, hvis klimaforkæmpere frygter, hvilken betydning lobbyisterne kan have for forhandlingerne.

Nyheden har for eksempel fået den svenske klimaaktivist Greta Thunberg til tasterne.

- Jeg ved ikke med jer, men jeg er helt sikkert ikke komfortabel ved at have nogle af verdens største skurke til at påvirke og diktere verdens skæbne, skriver hun på Twitter.

Branchens tilstedeværelse er ifølge Olav Christensen et tydeligt eksempel på, hvor massiv en lobbyvirksomhed, der eksisterer inden for kul-, olie- og gasbranchen.

- Sandheden er, at det er kæmpe erhvervsvirksomheder, som prøver at give indtryk af, at de er ved at omstille sig. De vil kæmpe for at køre videre så længe som muligt, fortæller han.

Beskyldt for at være ekskluderende

Rapporten følger i kølvandet på beskyldninger om, at klimatopmødet ikke har været inkluderende nok.

Den manglende inklusion skyldes blandt andet, at nogle lande ikke har haft råd til at sende delegerede afsted, mens andre lande ikke lever op til coronarestriktionerne.

Mange udviklingslande har ikke samme adgang til vacciner, og uden en vaccine kræver det, at deltagerne går i karantæne i mindst ti dage ved deres ankomst til Storbritannien.

Det har blandt andet betydet, at en tredjedel af Stillehavsøerne ikke er repræsenteret ved COP26 – også selvom der er tale om områder, som enten er eller forventes at blive hårdt ramt af klimaforandringerne i fremtiden.

Ifølge rapporten fra Global Witness er der flere lobbyister for sort energi ved klimatopmødet, end der er repræsentanter for otte af de lande, som er mest påvirket af klimaforandringer.

De otte lande tæller Bangladesh, Mozambique, Haiti, Filippinerne, Bahamas, Pakistan, Puerto Rico og Myanmar.

Udover repræsentanter fra kul-, olie- og gasindustrien deltager personer med tilknytning til finans-, landbrug og transportsektoren også ved klimatopmødet ifølge Global Witness.