Udland

Ny strøm af migranter fra Hviderusland stoppet ved den polske grænse

EU siger, at Hviderusland bruger migranterne i et politisk spil. Nu er migranterne fanget i ingenmandsland under usle forhold.

Op mod 1000 nye migranter er mandag nået frem til grænsen mellem Hviderusland og Polen, hvor polske grænsevagter har forhindret dem i at komme videre.

Dermed har grænsestriden mellem Polen og resten af EU på den ene side og Hviderusland på den anden side nået et nyt højdepunkt, skriver BBC.

Migranterne, hvoraf de fleste stammer fra Mellemøsten, bliver med de hviderussiske myndigheders hjælp ført op til grænsen.

Efter de er blevet afvist af de polske grænsevagter, der har afspærret grænsen med hegn og pigtråd, forhindrer hviderussiske grænsevagter migranterne i at vende tilbage til Hviderusland.

Resultatet er, at migranterne bliver fanget i ingenmandsland inde i et smalt skovområde langs grænsen, hvor de må slå lejr under primitive forhold i temperaturer tæt ved frysepunktet.

Et våben vendt mod EU

Polen og EU beskylder Hviderusland for at bruge migranterne som et våben, der skal lægge politisk og moralsk pres på EU.

Det sker ifølge EU som gengældelse for de skrappe sanktioner, som EU har pålagt den hviderussiske præsident Alexander Lukasjenko og hans regime.

En talsmand for den tyske kansler, Angela Merkel, beskyldte i dag Hviderusland for at ”opføre sig som en menneskesmugler,” skriver The Guardian.

- De bruger flygtninge og migranter på en måde, som vi må fordømme både politisk og humanitært. Og Europa vil stå samlet mod dette fortsatte, fordækte angreb, sagde talsmanden Steffen Seibert.

Den polske viceudenrigsminister, Piotr Wawrzyk, sagde i dag, at Hviderusland efter hans mening var ude på at fremprovokere ”et større sammenstød, allerhelst med skyderi og dødsofre”.

Og i Bruxelles kaldte en talsmand for EU-kommissionen det for ”et desperat forsøg fra Lukasjenkos side”:

- Det er stadig Lukasjenkos desperate forsøg på at bruge mennesker som redskaber i et forsøg på at destabilisere EU og de værdier, vi står for, sagde talsmanden Adalbert Jahnz ifølge The Guardian.

Fra Bruxelles lyder der i dag krav om at sanktionerne mod Hviderusland bliver strammet endnu mere efter de seneste dages optrapning af situationen langs Hvideruslands grænse – ikke bare til Polen, men også til to andre EU-lande, nemlig Letland og Litauen.

"De har ret til at søge asyl i EU"

Hviderusland siger til gengæld, at migranterne ved grænsen blot ønsker at ”benytte sig af deres ret til at søge asyl i EU,” og at de har samlet sig i store flokke for bedre at kunne klare sig over for de hårdhændede polske grænsevagter.

- De polske myndigheders ligegyldighed og inhumane attitude har tvunget flygtningene til at tage sådan et desperat skridt, siger Anton Bychkovsky, der er talsmand for den hviderussiske grænsevagt, til nyhedsbureauet AP.

Hviderusland har i månedsvis ”importeret” migranter og asylsøgere fra Mellemøsten for at sende dem videre til EU, skriver The Guardian. Migranterne flyver til den hviderussiske hovedstad Minsk, hvorfra de bliver kørt i busser op til den polske, litauiske eller lettiske grænse.

Alene i år har 30.000 migranter krydset grænsen mellem Hviderusland og Polen illegalt. Omkring 6100 af dem er kommet videre til Tyskland, hvor de har søgt om asyl.

Polen har imidlertid sat alt ind på at forhindre migranterne i at komme over grænsen:

- Grænsevagterne er maksimalt mobiliseret, og der er store grupper af politifolk til stede. Der er sendt antiterror-folk til grænsen. Der er også 12.000 soldater fra den polske hær, sagde viceindenrigsminister Maciej Wasik mandag.

Bestræbelserne for at holde migranterne ude af Polen betyder, at asylsøgerne bliver fanget i ingenmandsland, hvor de må forsøge at overleve i vinterkulden.

Indtil videre er mindst otte mennesker meldt døde af kulde eller af andre grunde langs grænsen mellem Hviderusland og Polen.