Udland

Utilfredse klimaaktivister demonstrerer i hele verden

Den unge klimaaktivist Greta Thunberg går forrest i kampen for at få reduceret i CO2-udledningerne.

Verden over kræver demonstranter lørdag, at politikerne ved COP26-klimatopmødet i Glasgow sætter hårdt ind imod CO2-udledninger.

Det er ingen hemmelighed, at COP26 er et flop. Vi er trætte af deres blah-blah-blah

Greta Thunberg, klimaaktivist

Alene i Glasgow forventes op mod 100.000 demonstranter at gå på gaden. Udover Glasgow er der også demonstrationer i blandt andet London, Seoul og Sydney.

Demonstrationerne lørdag kommer, efter at klimaaktivister anført af Greta Thunberg fredag demonstrerede i den skotske hovedstad.

Og verdenslederne ved COP26 fik klar besked fra den unge klimaforkæmper.

- Det er ingen hemmelighed, at COP26 er et flop. Vi er trætte af deres blah-blah-blah. Det her er ikke længere en klimakonference. Det er en global festival for greenwashing, sagde Greta Thunberg blandt andet fra talerstolen.

Med greenwashing menes, at man foregiver at gøre noget godt for klimaet – uden man reelt gør noget.

Demonstrationen fredag var arrangeret af 'Fridays for Future'-bevægelsen, og mange af aktivisterne var unge mennesker, som kræver handling fra verdens ledere og beslutningstagere.

- Thunberg er en helt

Der er stor opbakning til Greta Thunberg og hendes klimakamp. Det fortæller TV 2s korrespondent Divya Das.

- Hun er for mange mennesker en helt og en kæmpe inspiration, fordi hun har sat gang i den her bevægelse. De ønsker handling, og de ønsker handling nu fra deres politikere i forhold til at få bekæmpet klimaforandringer, fortæller Divya Das, som befinder sig i Glasgow.

Hovedmålet ved COP26 er at nå målet fra Paris om, at stigningen i middeltemperaturen i verden skal holdes godt under to grader i forhold til den førindustrielle periode.

COP26 er blevet kaldt det vigtigste møde, siden Paris-aftalen blev indgået for seks år siden.

Manglende aftale om CO2

Indtil videre er flere end 40 lande blevet enige om at udfase deres brug af kulkraft og ikke bygge eller investere i nye kulkraftværker.

Og så er en række lande blevet enige om, at der inden 2030 skal sættes en stopper for, at store skovområder på kloden bliver fældet og brændt af.

Endelig er knap 90 lande enige om en aftale om en reduktion af udledningen af metangas med 30 procent inden 2030 sammenlignet med 2020-niveauet.

Til gengæld er der ikke kommet konkrete detaljer frem om, hvordan klodens lande vil nå frem til den omfattende nedbringelse af CO2-udledninger, som en lang række forskere ellers har opfordret til.

Nu kræver klimaktivisterne med Greta Thunberg i spidsen, at COP26-landene handler på spørgsmålet om CO2.

- De kan ikke ignorere den videnskabelige konsensus, og de kan ikke ignorere os. Vores ledere leder ikke, sagde Greta Thunberg fredag.