Kina vil fjerne dansk skulptur - nu har aktivister sørget for at alle kan genskabe den
Den danske kunstner Jens Galschiøts mindesmærke for massakren på Den Himmelske Freds plads spredes ved hjælp af 3D-teknologi.
Den otte meter høje skulptur på universitetet i Hongkong, der bærer navnet Skamstøtten, skal fjernes.
Fordi den markerer et oprør og en blodig fortid, de kinesiske myndigheder ikke ønsker at blive mindet om.
I flere omgange har Hongkongs kinesiske styre truet med at fjerne den danske kunstners Jens Galschiøts opsigtsvækkende værk.
Den forestiller et tårn af forvredne kroppe og lidende ansigter og skal minde tilskueren om massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989.
Som Jens Galschiøt siger til TV 2, er styret i Beijing ikke vant til at skulle håndtere kunstnerisk frihed.
- Da Kina besluttede sig for at gå ind i det her, havde de tabt på forhånd. De er ikke vant til at skulle orientere sig i kunst.
Vil genopstå selv om den er fjernet
Nu står Skamstøtten til at blive fjernet. Hvor den ender, er der ingen, der ved. Men at den vil genopstå, er sikkert og vist.
Det har prodemokratiske aktivister i Hongkong sørget for, skriver France 24.
Sophie Mak bor i dag i Sydney i Australien, men er uddannet på universitetet i Hongkong.
Da Sophie Mak fandt ud af, hvad der skulle ske med Jens Galschiøts skulptur, besluttede hun og en ven at lave en virtuel 3D-model af den.
Hun postede et tweet i et forsøg på at samle så mange billeder og videoer af det som muligt.
Mere end tusinde svar strømmede ind – fra studerende, fra Hongkong-beboere, der foretog en særlig tur til statuen bare for at fange optagelser af den, og fra journalister, der havde taget billeder af den tidligere.
Alle kan lave deres egen Skamstøtte
Operationen lykkedes. Og det er nu muligt, med lidt teknologisk snilde, at genskabe Skamstøtten i alle størrelser, så den kan spredes ud i alle verdenshjørner.
Selv om Jens Galschiøt risikerer helt at miste sit spektakulære værk, som har stået i Hongkong siden 1997, er han godt tilfreds med alternativet.
At Skamstøtten nu bliver "demokratisk" og vil kunne genskabes af mennesker verden over.
Genopstår som gadekunst
Han blev selv kontaktet af de kreativt og kunstnerisk sindede hackere, som arbejdede med at lave så præcis en kopi som muligt af Skamstøtten, så den kunne mangfoldiggøres. Og han var ikke sen til at give projektet sin velsignelse. Du kan se resultatet her.
- Skamstøtten vil dukke op som en slags street art (gadekunst, red.), og det er i mine øjne en helt ny måde at sprede kunsten på. Jeg opfatter mig selv som en blanding af kunstner og aktivist, siger Galschiøt.
Universitetets studerende har indtil nu hvert år mødtes 4. juni ved skulpturen for at mindes ofrene i 1989. Og der har været tradition for, at de studerende gør den ren i forbindelse med mindehøjtideligheden.
Jens Galschiøt rejste i januar 2020 en otte meter høj kopi af Skamstøtten på Christiansborg Slotsplads. Det skete som "moralsk opbakning" til demonstranterne i Hongkong og for at sætte fokus på myndighedernes magtanvendelse.
Den kinesiske ambassade i Danmark forsøgte dengang uden held at få statuen fjernet.
Men når det bliver muligt at printe den ud i 3D, bliver det i princippet muligt at mødes om Skamstøtten, uanset om man befinder sig i Bergen og Bjerringbro. Eller Beijing.