Udland

Vaccinekrav til ansatte i New York bærer frugt: 91 procent har nu fået stikket

Der er dog fortsat en uvilje mod kravet, og flere tusinde ansatte bliver væk fra arbejde i protest.

Flere vaccinetiltag fra New Yorks borgmester, Bill de Blasio, begynder nu at bære frugt.

I juli indførte de Blasio et krav om, at alle ansatte i sundhedssektoren skulle lade sig vaccinere inden midten af september - eller lade sig teste ugentligt.

20. oktober lød det så, at alle offentligt ansatte i byen skulle imødekomme samme krav - med en bonus på 500 dollars (cirka 3200 kroner, red.), hvis de takkede ja til vaccinestikket.

Der gik dog ikke længe, før kravet medførte store protester, blandt andet hos dele af millionbyens politi- og brandfolk, der nedlagde arbejdet og demonstrerede.

Alligevel er det en stolt borgmester, der mandag kunne fortælle, at 91 procent af byens ansatte nu har fået første stik.

- Det er sådan, vi gør en ende på pandemien

Ifølge radiostationen NPR var omkring 60.000 offentligt ansatte fortsat uvaccinerede, da borgmesteren lancerede sit seneste vaccinetiltag med muligheden for en bonus 20. oktober.

På kun 11 dage blev det tal mere end halveret.

Derfor opfordrer Bill de Blasio nu sine borgmesterkollegaer i landet til at gå samme vej som New York:

- Jeg siger direkte til alle borgmestre, guvernører og ledere her i landet: Indfør et vaccinekrav. Det er den måde, vi kan få en ende på pandemien en gang for alle. Vi er nødt til at ende det her, og det er sådan, vi gør det.

Ansatte protesterer

Blandt de resterende uvaccinerede ansatte har 12.000 valgt at ansøge om fritagelse fra vaccinen på grund af religiøse eller helbredsmæssige årsager. De må i stedet acceptere at lade sig teste ugentligt for at gå på arbejde.

Desuden bliver flere tusinde ansatte lige nu hjemme fra arbejde uden løn som et led i en protest mod Bill de Blasios vaccinekrav.

Det betyder ifølge NPR, at byen lige nu oplever store problemer med bemandingen, når det kommer til brandvæsen, ambulancekørsler og affaldshåndtering.