Udland

Netflix fjerner to afsnit af dramaserie efter klage fra den filippinske regering

Netflix har bevidst villet krænke Filippinernes suverænitet, lyder anklagen.

Konflikten mellem Filippinerne og Kina har spredt sig til streamingverdenen. Nu er Netflix også involveret.

I mandags var andet og tredje afsnit af spiondramaet 'Pine Gap' ikke længere tilgængelige på Netflix i Filippinerne. Årsagen er, at de viste scener med et kort af Det Sydkinesiske Hav, hvor Kina stod som ejer af et areal, som landene i øjeblikket er i territorial strid om.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det var ikke et uheld, mener filmkomité

Kina har gjort krav på omkring 90 procent af Det Sydkinesiske Hav, som er inden for den såkaldte ni-stregs-linje. Den lapper over ressourcerige havområder, som også Filippinerne, Brunei, Malaysia, Taiwan og Vietnam mener at eje.

Netflix meddelte på sin hjemmeside, at afsnittene fra den australske spionserie var blevet fjernet, fordi den filippinske regering havde krævet det. Ifølge nyhedsbureauet Reuters havde regeringen sagt, at kortet i serien krænkede landets suverænitet.

Netflix har ikke uddybet meddelelsen. Ligeledes har streamingtjenesten ikke svaret på Reuters' anmodning om en kommentar.

Den filippinske filmkomité afgjorde, at afsnittene skulle fjernes på baggrund af en klage fra det filippinske udenrigsministerium. Afgørelsen fandt sted 28. september, og det er endnu uklart, hvorfor afgørelsen først er blevet offentliggjort nu.

Ifølge det filippinske udenrigsministerium vurderede filmkomitéen, at kortets skildring ikke var et uheld. Faktisk hævder den, at serien bevidst ville formidle et budskab om, at Kinas ni-stregs-linje eksisterer.

Komitéen mener, at scenerne med kortet var et "snedigt" forsøg på at forevige ni-stregs-linjen og bilde den nuværende og kommende generation ind, at den er legitim, siger det filippinske udenrigsministerium ifølge Reuters.

Konflikten har kostet massevis af liv

Ni-stregs-linjen blev for første gang introduceret i 1947 af den kinesiske regering.

På daværende tidspunkt havde den 11 streger, indtil det kinesiske kommunistparti vedtog kortet i 1949 og fjernede to streger for at give Tonkin-bugten til det kommunistiske Vietnam.

Siden har der været adskillige sammenstød i Det Sydkinesiske Hav, som har kostet flere mennesker livet.

Ni vietnamesiske fiskere blev dræbt i 2005, efter at kinesiske skibe affyrede skud mod dem. I 1970'erne og 1980'erne røg Vietnam og Kina i totterne på hinanden flere gange, hvilket kostede dusinvis af liv og flere sunkne skibe.

Også USA har involveret sig i konflikten i et forsøg på at forhindre, at den territoriale strid skulle eskalere.

Tidligere på året fjernede Netflix også serien i Vietnam, efter at streaminggiganten modtog en lignende klage fra landets udsendelsesmyndigheder.