Mette Frederiksen med opsang til klimasyndere: - Gør som Danmark

Verdens største CO₂-udledere bør være mere ambitiøse på klimaområdet, siger statsministeren ved klimatopmøde i Glasgow.

Mange af verdens ledere mødes netop nu til klimatopmødet COP26 i Skotland for at finde fælles fodslag i kampen mod klimaforandringer.

Jeg synes i al beskedenhed, at vi i Danmark viser, hvordan man kan gøre det

Statsminister Mette Frederiksen

Danmark repræsenteres af statsminister Mette Frederiksen (S), og hun havde en klar besked med til de store klimasyndere, da hun mandag ankom til Glasgow:

- Jeg vil være ærlig og sige, at vi mangler, at nogle af de store udledere og vækstøkonomier for alvor tager et ansvar på klimaområdet. Jeg synes, i al beskedenhed, at vi i Danmark viser, hvordan man kan gøre det.

Her peger Mette Frederiksen på, at Danmark både har grønne ambitioner, høj vækst og lav ledighed.

- Så vi kommer til at lægge alt det pres, vi kan her på COP26. Derfor er jeg også glad for, at jeg er blevet bedt om at være med til at lede et møde i morgen mellem de mest ambitiøse lande, lød det fra Mette Frederiksen.

Noget af det, Danmark allerede har meldt ud, er, at man vil skære i udledningen af drivhusgasser med 70 procent frem mod 2030. Danmark har også lagt sig fast på, at man ønsker en udfasning af benzinbiler i 2030.

Klimasyndere bliver hjemme

Hovedmålet ved COP26 er at nå målet fra Paris om, at stigningen i middeltemperaturen i verden skal holdes under godt to grader i forhold til den førindustrielle periode.

Men det kan blive svært at nå frem til en bindende aftale, når lederne fra to af klodens største CO₂-udledere – Kina og Rusland – har valgt at blive hjemme fra COP26.

Modsat Kina og Rusland vil Indiens premierminister, Narendra Modi, være at finde på klimatopmødet i Skotland. Indien er verdens tredjestørste CO₂-udleder, kun overgået af USA og Kina.

Men mens eksempelvis EU, USA og Kina har fastlagt datoer for, hvornår de vil være CO₂-neutrale, nægter Indien at låse sig fast på et mål.

Lige før han drog mod COP26, sagde Indiens klimaminister, Bhupender Yadav, at Indien kommer til Glasgow for at tale udviklingslandenes sag.

- Indien vil være vejen til en løsning med klimaretfærdighed, sagde Bhupender Yadav, ifølge mediet France24.

Klimatopmødet varer de næste to uger. De afsluttende forhandlinger bliver indledt fredag 12. november.