Udland

Johnson advarer før klimatopmøde: - Hvis COP26 falder til jorden, falder det hele til jorden

Danmark kommer til klimatopmøde som en af duksene, mens nogle af de største klimasyndere – Kina og Rusland – helt har valgt at blive væk.

Mandag samles mange af verdens ledere til klimatopmødet COP26 i Glasgow i Skotland for at diskutere, hvordan man kan bekæmpe klimaforandringerne.

COP26 er sidste og bedste håb for at nå målet om en maksimal temperaturstigning på 1,5 grader

Alok Sharma, formand for COP26

Vært ved COP26 er Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og i en tale forud for topmødet advarede han søndag om, at det får langtrækkende konsekvenser, hvis klimatopmødet slår fejl.

- De lande, der er mest ansvarlige for historisk og nutidig udledning, trækker endnu ikke deres del af læsset. Hvis vi skal undgå, at COP26 slår fejl, skal det ændres. Lad mig sige det klart. Hvis COP26 falder til jorden, falder det hele til jorden.

Sidste håb

COP26 er blevet kaldt det vigtigste møde, siden Parisaftalen blev indgået for seks år siden.

Hovedmålet ved COP26 er at nå målet fra Paris om, at stigningen i middeltemperaturen i verden skal holdes godt under to grader i forhold til den førindustrielle periode.

Og det er nu, der skal handles, hvis målene skal nås, lyder det fra formanden for COP26, britiske Alok Sharma:

- COP26 er vores sidste og bedste håb for at nå målet om en maksimal temperaturstigning på 1,5 grader. Men hvis vi handler sammen, kan vi nå at indfri vores løfter. Hvad Paris lovede, indfrier Glasgow.

Klimaduksen Danmark

Mandag ankommer den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), til Glasgow.

Noget af det, Danmark allerede har meldt ud, er, at man vil skære i udledningen af drivhusgasser med 70 procent frem mod 2030. Danmark har også lagt sig fast på, at man ønsker en udfasning af benzinbiler i 2030.

- Så Danmark har sådan set allerede meldt klart ud, og kigger man på landskabet af navne, der har meldt deres mål ud, er Danmark et af de lande, der ligger i den grønne ende, siger TV 2-korrespondent Divya Das.

Kina og Rusland bliver hjemme

Anderledes ser det ud, når man kigger på nogle af verdens største klimasyndere. Og hverken Kinas præsident Xi eller Ruslands præsident Putin kommer til Glasgow.

- De siger, at nu vil de ikke presses mere. De føler, de har budt ind med nok til de her klimakonferencer. Nu er der andre, der må tage ansvar og gøre noget. Det er det signal, de sender, når de ikke møder op, siger Divya Das.

Kina justerede i sidste uge sine klimamål, så de nu hedder, at landets CO2-udslip skal begynde at falde før 2030. Tidligere har Kina formuleret det sådan, at udslippet skal begynde at falde ”omkring 2030”.

Kina oplyser, at landet først agter at være fuldstændigt CO2-neutralt i 2060. Rusland har slet ikke forpligtet sig til et bestemt årstal.

Indien kommer – uden mål

Modsat Kina og Rusland vil Indiens premierminister, Narendra Modi, være at finde i Glasgow, når klimatopmødet skydes i gang.

Lige før han drog mod COP26, sagde Indiens klimaminister, Bhupender Yadav, at Indien kommer til Glasgow for at tale udviklingslandenes sag.

- Indien vil være vejen til en løsning med klimaretfærdighed, sagde Bhupender Yadav ifølge mediet France24

Indien er verdens tredjestørste CO2-udleder kun overgået af USA og Kina. Men mens eksempelvis EU, USA og Kina har fastlagt datoer for, hvornår de vil være CO2-neutrale, nægter Indien at låse sig fast på et sådant mål.

Derfor bliver det særdeles spændende at se, hvad Indien bringer til bordet ved COP26 i Glasgow. Det siger John Christensen, der har mere end 30 års erfaring i FN’s miljøprogram, og som nu er international seniorrådgiver hos tænketanken Concito.

- Indien har ambitiøse planer for udbygning med vedvarende energi, men de har altid været meget tilbageholdende med at formalisere det i rapporterne, siger John Christensen til TV 2.

Vi er ikke kommet særligt langt

Klimamødet i Glasgow er nummer 26 i rækken siden 1995, men trods det årelange fokus på CO2-reduktioner er verden ikke kommet særligt langt, siger klimaforsker og prorektor på SDU Sebastian Mernild til TV 2:

- Vi ser en stigende koncentration af CO2 i atmosfæren, på trods af at vi har haft gang i en grøn omstilling og har brugt milliarder af dollars på det. En højere koncentration er lig med kraftig drivhuseffekt og dermed et varmere, vådere og mere ekstremt klima.

Og ifølge Sebastian Mernild står verden i en meget problematisk situation:

- Vi har netop haft et G20-møde i Rom, hvor landene ikke kunne blive enige om bindende mål og årstal for at reducere CO2-udledning. Og der er altså tale om de store nationer, der står for omkring 80 procent af al udledning. Så det kunne tyde på, at det bliver svært i Glasgow.

Klimatopmødet varer de næste to uger. De afsluttende forhandlinger bliver indledt fredag 12. november.