Valg på vej efter politisk drama i Portugal

Landets socialdemokratiske statsminister, António Costa, fik kniven af sine egne venner på venstrefløjen.

I Portugal har socialdemokraterne – ligesom i Danmark – regeringsmagten alene i mindretal.

De har kæmpet sig vej tue for tue med støtte fra det meget venstreorienterede parti Venstreblokken samt Kommunisterne i det portugisiske parlament. Men nu er det endt i politisk kaos.

Portugal har glimret ved flot håndtering af coronaepidemien og haft økonomisk fremgang, mens en stor del af Europa hev efter vejret. Men nu er landet på vej til valg.

Efter hårde forhandlinger måtte den portugisiske statsminister erkende, at slaget var tabt.

Det var ikke lykkedes ham at overbevise støttepartierne på venstrefløjen om, at næste års finanslov var værd at stemme for.

- Jeg er ked af, det ikke lykkedes, lød det torsdag fra António Costa, som tilføjede, at han oplever det som et personligt nederlag ikke at kunne samle venstrefløjen.

Farvel til himstregims-alliancen

Socialdemokraterne tog magten fra de konservative i 2015 og dannede regering med støtte fra Venstreblokken og Kommunistpartiet.

En alliance, der på den portugisiske højrefløj hånligt blev kaldt en himstregims (på portugisisk genringonça) og en mærkelig størrelse, som ingen troede ville vare længe.

Men det har den gjort. I hvert fald indtil nu hvor splid på venstrefløjen åbner nyt politisk kapitel.

Regeringens pligt, min pligt, er ikke at vende sig væk i et vanskeligt øjeblik. Derfor træder jeg ikke tilbage

António Costa

Men det er på baggrund af et gigantisk selvmål, vurderer professor José Reis, der er professor i Økonomi ved Universitetet i Coimbra.

- Det er en fejl, at Portugal går til valg, og det er svært at forstå, siger professoren til det spanske dagblad El Mundo.

Han peger på, at venstrefløjen i Portugal – med Socialdemokraterne i spidsen – har vist, at man kunne skabe fremgang og udvikling uden nedskæringer og afholdenhed, som ellers har været kuren udsendt fra Bruxelles under finanskrisen.

Derfor er det sværere at forstå, at uenigheden partierne imellem er så stor, at de ikke kan blive enige om en finanslov, lyder det fra professor José Reis.

Han tilføjer, at alliancen blandt andet er blevet enige om tiltag, der skulle hæve pensionerne, mindstelønnen og skaffe gratis vuggestuepladser.

Der er omstændigheder og midler til at løse problemerne

Jerónimo de Sousa, formand for de portugisiske kommunister

Uenighed om reformer og brug af EU-penge

Paradoksalt nok er det faktisk nogle af de ting, som de tre partier ellers er enige om, som nu koster den socialdemokratiske regering livet.

Blandt andet vil de portugisiske kommunister have øget mindstelønnen 100 euro mere end aftalt, have bedre pensioner og de vil have gratis vuggestuepladser nu, fremfor at man langsomt indfører det hen over de næste år.

Det kan måske lyde som mindre gnidninger, men det har stor betydning på eksempelvis sundheds- og omsorgsområdet, hvor partierne i forvejen står langt fra hinanden.

Venstreblokken og de portugisiske kommunister mener derudover, at der skal bruges langt flere penge end socialdemokraterne har afsat på finansloven for 2022.

- Der er omstændigheder og midler til at løse problemerne, lød det således fra de portugisiske kommunisters formand, Jerónimo de Sousa, før finansloven blev nedstemt.

Socialdemokraterne mener på deres side, at omstændighederne langtfra gør, at man bare kan bruge løs.

De pointerer desuden, at de penge, der kommer fra EU oven på coronakrisen, kommer med konditioner og krav. Det er altså brugen af penge fra den såkaldte genopretningsfond, der er uenighed om.

Kommunisterne og Venstreblokken taber

Ironisk nok tyder alt på, at det bliver det yderste venstre, der vil tabe mest på et parlamentsvalg.

Både kommunisterne og Venstreblokken bløder i forvejen stemmer, og det vil blive endnu mere tydeligt ved et valg, mener professor José Reis. Ifølge det spanske dagblad El Mundo kalder han det indlysende, at kommunisterne og venstreblokken vil tabe på valget.

Til gengæld kan den socialdemokratiske snart forhenværende statsminister vise sig at komme styrket ud af krisen.

Han er kendt som en "overlever" og et "politisk dyr" i den portugisiske presse. Og hans egen holdning var meget tydelig, da han i går indså, hvor det bar hen:

- Regeringens pligt, min pligt, er ikke at vende sig væk i et vanskeligt øjeblik. Derfor træder jeg ikke tilbage, erklærede Costa.

Han har altså ikke tænkt sig at give op. Og han har i princippet frem til næste år, hvor det bliver helt nødvendigt med en ny finanslov. Men så længe får den socialdemokratiske leder næppe.

Det er Portugals præsident Rebelo de Sousa, der bestemmer. Han har ikke ladet nogen i tvivl om, at finansloven skal vedtages, hvis ikke parlamentet skal opløses, og der skal udskrives valg. Det regner mange derfor med sker inden for kort tid.