Tegnell advarer resten af Europa om stor smittespredning
Anders Tegnell får kritik i hjemlandet for ikke at anbefale tests af personer med symptomer på coronavirus.
I Sverige ser coronagraferne fine og håndterbare ud, men i resten af Europa stiger smitten for hastigt.
Det siger den svenske statsepidemiolog hos Folkhälsomyndigheten Anders Tegnell på et pressemøde torsdag.
Derfor spår han om en vinter med omfattende smittespredning i Europa.
- Der er en meget tydelig stigning i smitten EU- og EØS-landene. Så med start i Østeuropa og en alvorlig situation også i vesteuropæiske lande som Belgien og Irland er der en del tegn på, at vi også denne vinter får en ret stor covid-19-smittespredning, siger Anders Tegnell.
- Europa er steget først
I store dele af Østeuropa og Baltikum er incidenstallene – smittede per 100.000 indbyggere – da også forholdsvis høje.
Eksempelvis er incidensen i løbet af de seneste 7 dage i Letland over 900, viser tal fra Johns Hopkins University. Det er højere, end det på noget tidspunkt har været i Danmark, hvor incidensen i øjeblikket er omtrent 150.
Og på et europakort over smittespredning skiller Sverige sig ud på den gode måde.
Her er incidensen nemlig blot 50.
Det hører dog med til historien, at Sverige den seneste uge har haft flere døde med coronavirus end Danmark – også når man tager befolkningernes størrelse i betragtning.
Desuden anbefaler Folkhälsomyndigheten, der svarer til den danske Sundhedsstyrelsen, ikke længere, at vaccinerede lader sig teste for coronavirus. Det gælder også, hvis de får symptomer på coronavirus, eller de kunne formodes at være smittet med coronavirus.
Det har vakt en del kritik fra eksperter i hjemlandet, som mener, at Sverige vil have kunstigt lave smittetal og derfor manglende overblik over coronaepidemien i landet.
Anders Tegnell selv mener dog ikke, at der er noget mærkværdigt i, at coronasmitten er højere ude i Europa end hjemme i Sverige.
- Europa er steget først i alle de bølger, vi har haft, så det er ikke helt overraskende, siger statsepidemiologen ifølge SVT.
Forlænger indrejserestriktioner
For nuværende mener Tegnell ikke, at der er nogen overhængende fare for, at gryden koger helt over i Sverige. Coronasituationen i sundhedsvæsenet og i hjemmeplejen er nemlig stabil, lyder det.
Men blandt andet fordi det ser mørkerødt ud i Europa, har svenske myndigheder nu valgt at forlænge indrejserestriktionerne til Sverige, som i øjeblikket er betydeligt strammere end Danmarks.
Eksempelvis skal alle, der ikke rejser ind fra et nordisk land, som udgangspunkt fremvise en negativ coronatest ved indrejse i Sverige, hvad end man er vaccineret eller ej.
I Danmark kan færdigvaccinerede med godkendte vacciner fra hele verden rejse ind, uden at lade sig teste eller isolere.
Vil nå de unge
I Sverige er godt 67 procent af befolkningen færdigvaccineret, mens det i Danmark er tilfældet for knap 76 procent af befolkningen.
Og i Sverige såvel som i Danmark kæmper sundhedsmyndighederne for at få det tal op.
På den anden side af Øresund kæmper man særligt for at få "de unge voksne" mellem 20 og 40 år vaccineret.
De er nemlig ikke vaccineret i lige så høj grad som resten af befolkningen. Det er ikke et problem, fordi de bliver meget syge, mener Anders Tegnell, men nærmere fordi de risikerer at bære smitten videre til andre.
- Det er formodentligt den gruppe, som kommer til at drive smittespredningen til vinter, siger han.