Udland

Facebook skiftede navn til Meta – og så svarede internettet

Mark Zuckerberg meddelte i går, at hans firma, Facebook, skifter navn til Meta. Meddelelsen blev både modtaget med panderynken, smil og vrede.

Det er bare et navn.

Men ikke et hvilket som helst navn.

Da Facebooks chef, Mark Zuckerberg, offentliggjorde, at hans firma skifter navn fra Facebook til Meta, gik der ikke mange øjeblikke, før internettet reagerede.

Modtagelsen af det nye navn var blandet.

Og som du kan se herunder, var der også en lang række forsøg på at få folk til at grine.

Hvis dette ikke er bevis for, at vi lever i en simulation, så ved jeg ikke, hvad der er

Mystic7, vittig Twitter-bruger

Ifølge Mark Zuckerberg vil Meta satse på virtual reality og bygge en ny virtuel verden.

- Meta hjælper med at bygge metaverset. Et sted hvor vi kan lege og opnå forbindelse i 3D, skrev teknologivirksomheden tidligere kendt som Facebook på Twitter.

Selve den app mange af os har på telefonen skifter ikke navn, og tjenesterne Facebook, Instagram og WhatsApp eksisterer fortsat.

Men selvom det kun er moderselskabet, der skifter navn, gik nyheden alligevel verden rundt, for der er rigtig mange, som har en mening om Mark Zuckerbergs firma.

Facebook har gennem årene været indblandet i en lang række sager om misbrug af brugernes data og modtaget kritik for at gøre for lidt ved hadefulde ytringer i den offentlige debat.

Mark Zuckerberg har sagt undskyld for overtrædelserne igen og igen siden 2004, men alligevel er kritikken ikke forstummet.

- Det smukkeste du ved

Senest har lækkede dokumenter og vidneudsagn fra en tidligere ansat belastet virksomheden, og da det nye navn blev lanceret, blev der igen skudt efter Mark Zuckerberg.

Blandt andet af satireprogrammet 'The Daily Show', der manipulerede et videoklip med Mark Zuckerberg, så det så ud som om, Meta fremover vil gøre endnu mere for at fremme had og misinformation.

- Forestil dig, at du tager dine VR-briller og dit headset på og med det samme er hjemme. Med det samme kigger du på det smukkeste, du ved, siger Mark Zuckerberg i den manipulerede video, mens billeder fra stormen på USA's kongres i januar 2021 løber hen over skærmen.

I Indonesien er der panderynker over, hvad Mark Zuckerbergs nye projekt vil ende med.

Twitter-brugeren Cenayang Film sammenligner det nye metavers med en scene fra tv-serien 'Black Mirror', der handler om, hvor stor skade utæmmet teknologisk udvikling kan gøre.

Det amerikanske kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez er også bekymret.

- Meta som i "vi er en kræftsvulst på demokratiet med metastaser i global overvågning og propaganda for at hjælpe autoritære regimer og ødelægge civilsamfundet... for penge", skriver Alexandria Ocasio-Cortez, der sidder i USA's senat for Demokraterne.

At der kan være gratis reklamepenge i Facebooks nye navn, ser det ud til, at man har opdaget hos den amerikanske burgerkæde Wendys.

Kort efter at Mark Zuckerberg havde offentliggjort det nye navn, skrev burgerkæden på Twitter, at de havde ændret navn til "Meat", der betyder kød på engelsk.

Der var endda sovs til.

Det opdagede en Twitter-bruger, der kalder sig Mystic7, da han så nærmere på Mark Zuckerbergs præsentation.

- Zuck har en flaske med Sweet Baby Rays på boghylden, mens han offentliggør Facebooks rebranding til Meta. Hvis det ikke er bevis for, at vi lever i en simulation, så ved jeg ikke, hvad der er, skriver han med henvisning til, at det måske er lidt sært at have en flaske barbecuesauce stående på en boghylde.

I det sydamerikanske land Colombia fandt en vittig sjæl på at foreslå en navneforandring til Meta-regionen, så området i stedet hedder Facebook.

Den amerikanske komiker Daniel Wallace var en af de første til at gøre grin med det nye logo.

Hos Twitter, der er en af Facebooks største konkurrenter, var topchef Jack Dorsey med på bølgen.

For en uge siden sagde Jack Dorsey, at han syntes, at Mark Zuckerbergs idé om et metavers var temmelig dystopisk.

Da navnet Meta blev offentliggjort, tweetede han en sproglig definition af ordet Meta.

- Meta: Noget, der refererer til sig selv eller sin genres konventioner, selvhenvisende.

Beskeden skal formentlig tolkes som, at Facebook godt nok har ændret navn, men at virksomheden stadig er den samme.

Meta selv er selvfølgelig også på Twitter, hvor firmaet har overtaget Facebooks 13,5 millioner følgere.

Her er man allerede i fuld gang med at gøre reklame for metaverset.

- Metaverset er den næste udvikling i sociale forbindelser. Det er et kollektivt projekt, der vil blive skabt af folk over hele verden, og som er åbent for alle. Det bliver muligt for dig at være social, lære, samarbejde og lege på måder, der går langt ud over, hvad der er muligt i dag, skriver Meta på Twitter.

Og det var da heller ikke alle, som gav Meta en lunken modtagelse.

For eksempel Ermal i tweetet herover.

For ham er Meta heller ikke bare et hvilket som helst navn.