Udland

Trumps 'war room ' på luksushotel efterforskes

Hemmelighedsfulde møder, et opkald fra Det Hvide Hus og udtalelser fra Steve Bannon bliver udpeget som vigtige for efterforskningen.

Hvad skete der på Willard Intercontinental Hotel i dagene omkring stormløbet på Kongressen 6. januar?

Det spørgsmål forsøger et kongresudvalg, der efterforsker de voldelige begivenheder i Washington D.C., i øjeblikket at få svar på.

De var nødt til at sprænge det hele i stykker. Og det var præcis hvad de gjorde

Bob Woodward, journalist

Det luksuriøse hotel, der ligger tæt ved Det Hvide Hus, er kommet i fokus, fordi en række af hotellets suiter i dagene omkring angrebet fungerede som et såkaldt "war room" for et hold af daværende præsident Donald Trumps nærmeste rådgivere.

I den såkaldte kommandocentral blev der ifølge The Washington Post arbejdet på højtryk for at finde en måde at få omgjort resultatet af præsidentvalget 2020, som Trump og hans rådgivere vedholdende har påstået blev "stjålet" fra Trump gennem valgfusk.

Blandt de tilstedeværende på hotellet i de dage var den tidligere chefstrateg Steve Bannon.

Han skulle i forrige uge have vidnet i kongresudvalget om sin rolle i urolighederne, fordi han var en del af planlægningen af den såkaldte "Stop the Steal"-demonstration, der 6. januar udviklede sig voldeligt og gik til angreb på Kongressen.

Men Bannon udeblev fra høringen og er efterfølgende blevet sigtet for at udvise foragt for Kongressen.

I sigtelsen uddyber udvalget sin begrundelse for at ville afhøre den tidligere chefstrateg.

Og her fremgår det, at afhøringen blandt andet skulle have kastet lys over Bannons "deltagelse i begivenhederne den dag" på hotel Willard.

Deltagere er tavse om møder

Foruden Steve Bannon var en lang række personer til stede i kommandocentralen i dagene omkring 6. januar.

Blandt dem var ifølge The Washington Post advokat Rudy Giuliani, den juridiske rådgiver John Eastman, tidligere politikommissær i New York City Bernard Kerik, og Trumps strategiske rådgiver under valgkampen, Boris Epshteyn.

Derudover har journalist og forfatter Seth Abramson på sin hjemmeside Proof tidligere dokumenteret, at Trumps seniorrådgiver Jason Miller og den nære ven og mangeårige politiske rådgiver Roger Stone var en del af persongalleriet, der deltog i arbejdet fra luksushotellet i Washington D.C.

Eksistensen af det såkaldte war room har ikke været hemmelig, men hvad, der mere præcist foregik i lokalerne, er ikke offentligt kendt.

The Washington Post har på baggrund af anonyme kilder beskrevet, at der blev arbejdet på at overbevise vicepræsident Mike Pence om at gribe ind, inden Bidens valgsejr blev godkendt i Kongressen.

Herudover skal der være blevet arbejdet på at finde og offentliggøre beviser på valgsvindel, at tilskynde lokale politikere til at udfordre Bidens valgsejr og at få Trump-støtter til at lægge pres på republikanske folkevalgte i de afgørende delstater.

Men deltagerne vil intet bekræfte.

- I det omfang, jeg var til stede, har der været tale om advokatsamtaler. Dem får I ingen kommentarer til fra mig, siger John Eastman til avisen.

Bog: Trump lavede opkald til hotel

Trump-rådgivernes operation på hotel Willard er også i fokus i bogen 'Peril', der er skrevet af journalisterne Bob Woodward og Robert Costa og omhandler de sidste uger af Donald Trumps præsidentskab.

I bogen beskrives det, hvordan Eastman skulle have udtænkt en strategi for, hvordan Trump kunne få Pence til at blokere bekræftelsen af Biden i Kongressen. Men efter at Pence 5. januar nægtede at føje Trumps vilje, skal præsidenten ifølge forfatterne sent om aftenen have foretaget et opkald til folkene på Willard.

Altså aftenen inden bekræftelsen af Biden og den planlagte demonstration i Washingtons gader.

- Da det ikke går Trumps vej, ringer han til war room på Willard, siger Robert Costa til MSNBC.

Det er uvist, hvem Trump talte med, og hvad der blev talt om. Men i interviewet på MSNBC hævder Bob Woodward, at kommunikationen mellem Det Hvide Hus og Willard-operationen 5. januar var helt central i forhold til, hvad der skete den efterfølgende dag.

- Bannon og Trump indså, at det her var tidspunktet, hvor de var nødt til at sprænge det hele i stykker. Og det var præcis, hvad de gjorde, siger han.

Udover at klarlægge omstændighederne omkring begivenhederne 6. januar, forsøger udvalget i Kongressen at finde ud af, om Donald Trump eller nogen af folkene omkring ham kan sættes direkte i forbindelse med urolighederne.

Derfor forsøger undersøgelsesudvalget, der består af syv demokrater og to Trump-kritiske republikanere, at få fat i telefonlister og at tale med andre, der var til stede på Willard, og som eventuelt kan redegøre for forløbet.

Omvendt forsøger Donald Trump ifølge Washington Examiner gennem sine advokater at blokere for udleveringen af bestemte dokumenter og at afholde sine tidligere nøglemedarbejdere fra at kunne vidne for udvalget.

- Der er mange ubesvarede spørgsmål. Hvad ved vi ellers ikke om Trumps gøren og laden den aften i forhold til at tale med Bannon og Giuliani?, siger Robert Costa til MSNBC.

Anser Bannon som helt central

Særligt Steve Bannon har været i fokus, fordi han i en podcast 5. januar forudså, at der ville ske afgørende ting den efterfølgende dag.

- Det hele går op i en højere enhed, og nu er vi på vej til angreb, sagde han til lytterne.

- Vi er på vej til sejren... Hele helvede vil bryde løs i morgen.

Disse udtalelser bliver også fremhævet i kongresudvalgets begrundelse for at ville afhøre Bannon.

- Hr. Bannons udtalelser dagen før angrebet 6. januar og hans forbindelser til både Trumps inderkreds og grupper, der var involveret i "Stop the Steal"-begivenhederne, gør hans vidneudsagn omkring møderne på Willard Hotel essentielle for helt at forstå og fastslå ansvaret for begivenhederne 6. januar.

- I tillæg til de ovenfor nævnte indikationer om hr. Bannons rolle i forskellige aktiviteter op til 6. januar talte han efter sigende også direkte med hr. Trump ved en eller flere lejligheder vedrørende, hvad der kunne eller skulle ske 6. januar.

Under stormløbet 6. januar trængte et stort antal Trump-tilhængere ind i Kongressen. Det skete i et forsøg på at stoppe den formelle godkendelse af Joe Bidens valgsejr.

Adskillige politifolk blev kvæstet, da demonstranterne tiltvang sig adgang til bygningen ved at smadre døre og vinduer, og én demonstrant blev dræbt under urolighederne.

_

Rettelse: I en tidligere version af artiklen fremgik det nederst, at én betjent døde af hjertestop i forbindelse med urolighederne. Det er ikke korrekt, da dødsårsagen senere er fastslået som "naturlige årsager". Formuleringen er derfor fjernet fra artiklen.