Udland

Tilbud om gratis land i lille by har vakt interesse fra hele verden

Interessen for at få en gratis byggegrund i den fjerntliggende flække er kommet bag på de lokale politikere.

Den lille australske by Quilpie ligger langt ude i ingenting.

Midt i et tørt, rustfarvet landskab, hvor det om sommeren bliver stegende hedt med op mod 45 grader og med omkring ti timers kørsel til nærmeste naboby.

Ville du være interesseret i at flytte dertil?

Hvad nu hvis du fik at vide, at du lige nu kan få et stykke land i byen helt gratis?

For det er faktisk tilfældet, og siden tilbuddet blev offentligt kendt, er det væltet ind med interesse fra både andre egne af Australien og den anden side af jordkloden.

Flere end 300 henvendelser er det blevet til siden 11. oktober, hvor historien spredte sig via lokale medier, og henvendelserne kommer så langt fra som Hongkong og Europa, skriver New York Times. Og der kommer stadig nye til.

- Det har været ret utroligt, siger Justin Hancock fra byrådet i Quilpie Shire, som også er ophavsmand til idéen om at lokke nye indbyggere til ved at tilbyde "gratis" byggegrunde.

Havde håbet på fem

Teknisk set er landstykkerne faktisk ikke helt gratis.

Tilflyttere skal betale 12.500 australske dollars – godt 60.000 danske kroner – for en grund på 1000 kvadratmeter, men hvis de bygger et hus på grunden og bor der i mindst seks måneder, modtager de en godtgørelse fra de lokale myndigheder på 12.500 dollars.

På den måde ender grunden med at være uden bekostning.

Tanken bag er dels at løse mange småbyers problem med at tiltrække nye borgere og dels at tilbyde et økonomisk attraktivt alternativ i en tid, hvor huspriserne bare stiger og stiger i de større byer.

Oprindeligt blev grundene tilbudt til folk andre steder i regionen tilbage i juli, men det resulterede kun i to salg med henblik på at bygge nyt. I denne måned besluttede man derfor at gå bredere ud med tilbuddet, og så tog det fart.

Langt mere end Justin Hancock havde forventet.

- Vi følte os ret optimistiske og tænkte, at hvis vi fik solgt fem, ville det være rigtig godt. Vores indbyggertal er i dag omkring 800, så det ville være lidt af et boom for os, siger han til nyhedsbureauet AP.

Mangler boliger

Hancock forventer ikke, at alle 300 henvendelser i sidste ende udmønter sig i salg af grunde, men han vurderer over for New York Times, at i hvert fald 15-20 af dem er seriøse omkring tilbuddet.

Men det er svært at spå om, og på grund af coronapandemien er delstaten Queensland stadig lukket for tilrejsende fra såvel udlandet som andre områder af Australien, så potentielle købere må vente nogle måneder, før de kan besøge Quilpie.

Dem, der ender med at gøre alvor af interessen, kan til gengæld se frem til at flytte til en lille flække, som blandt andet byder på to købmandsbutikker, to skoler, en slagter, en bager, frisørsaloner, aviskiosker, et døgnåbent fitnesscenter og en gratis offentlig pool.

Hertil kommer en lang række kulturelle fællesarrangementer for byens indbyggere.

Men der mangler arbejdskraft til ledige stillinger som lærere, pædagoger og i sundhedsplejen, og der er ikke ledige boliger til rådighed, forklarer Justin Hancock. Han måtte selv tilbringe de første seks måneder i et lokalt ældrecenter, da han flyttede til byen.

Lokker med pengegaver og billige huse

Den australske bys tiltag er opsigtsvækkende, men ikke det første af sin art.

Andre småbyer rundt om i verden har de seneste år trukket overskrifter med alternative måder at lokke nye og yngre tilflyttere til.

Den syditalienske region Calabrien har eksempelvis tilbudt 28.000 euro – omkring 208.000 kroner – til personer under 40 år, som har lyst til at flytte til en af regionens affolkede byer.

I Norditalien har man kunnet få op til 9000 euro, eller cirka 67.500 kroner, for at bosætte sig i landsbyen Locana, og på Sicilien har man forsøgt at lokke nye borgere til landsbyen Sambuca di Sicilia med muligheden for at købe et hus for bare én euro – cirka 7,5 kroner.

Samme tilbud har man kunnet få i byen Gary i den amerikanske delstat Indiana, som solgte forladte huse for én dollar, hvis man var villig til at flytte til byen og sætte husene i stand.