Udland

Frankrig truer Storbritannien med sanktioner i fiskeristrid

Frankrigs regering truer med at blokere havne og skære i energiforsyning grundet manglende fiskeritilladelser.

Frankrig har onsdag offentliggjort en liste med sanktioner, der kan træde i kraft fra 2. november, hvis ikke der bliver gjort nok fremskridt i en strid om fiskerettigheder med Storbritannien meget snart.

Sanktionerne indebærer blandt andet øgede grænse- og hygiejnetjek af lastbiler og varer fra Storbritannien og et forbud om at lade britiske fiskerbåde få adgang til franske havne.

Det oplyser Frankrigs europaminister, Clement Beaune.

- En anden runde af tiltag er også ved at blive forberedt. Frankrig udelukker ikke at tage dets energiforsyninger til Storbritannien op til overvejelse, lyder det i en udtalelse.

Frankrigs regering er blevet vred over, at Storbritannien og kanaløen Jersey i sidste måned nægtede at give fiskeritilladelser til dusinvis af franske både.

Stridens omdrejningspunkt er et havområde 6-12 sømil fra den britiske kyst samt havene ud for Jerseys kyst.

"skuffende" lyder det fra Storbritannien

Frankrigs fiskere mangler cirka halvdelen af de tilladelser, de skal bruge for at kunne fiske i området. Ifølge den franske regering er det et brud på aftalerne efter brexit, at Storbritannien endnu ikke har tildelt dem.

Det sagde talsmand for regeringen Gabriel Attal tidligere på dagen.

- Vores tålmodighed er ved at være opbrugt.

En talsperson for den britiske regering kalder onsdag Frankrigs standpunkt for "skuffende".

- Frankrigs trusler om sanktioner er skuffende og ude af proportioner. Det er ikke, hvad vi forventer af en tæt allieret og partner, siger talspersonen.

Storbritannien vil nu tage sagen op med Frankrigs regering og EU-Kommissionen, lyder det videre.

Ifølge talspersonen har Storbritannien bevilget 98 procent af alle fiskerilicenser, som europæiske både har ansøgt om at få.

Landet har tidligere forklaret, at tilladelserne til de franske både blev afvist, fordi de ikke gav nok beviser for, at de tidligere har fisket i det omstridte havområde.

Stridighederne fik tidligere på året både Storbritannien og Frankrig til at sende patruljebåde til kanaløen Jerseys kyster.